Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради кървавата баня с ЧВК "Вагнер": Мали скъса отношенията си с Украйна

05 август 2024, 06:23 часа • 2191 прочитания

Мали официално обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, обвинявайки едно от лицата на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), че е признал ролята на Киев в тежкото поражение, което малийската армия претърпя в битката срещу сепаратистите-туареги.

Много членове на руската наемническа група "Вагнер" бяха сред жертвите на засада, която се случи в края на юли в северната част на страната: Кървава смърт застигна десетки вагнеровци в Мали (ВИДЕО)

Мали ще прекрати отношенията си "с незабавен ефект", заяви говорителят на правителството полковник Абдулайе Майга. По думите му, правителството на Мали е било шокирано от изказването на Андрий Юсов, говорител на украинската агенция за военно разузнаване ГУР, добави Майга.

Юсов е "признал участието на Украйна в малодушното, коварно и варварско нападение на въоръжени терористични групи", довело до смъртта на малийски войници, се казва още в изявлението на Майга. Действията на Украйна са нарушили суверенитета на Мали и представляват недопустима външна намеса и подкрепа за международния тероризъм, се казва в изявлението.

На 25 юли в близост до алжирската граница във военния лагер в Тинзауатен избухнаха тридневни интензивни боеве. Водените от туарегите сепаратисти заявиха в четвъртък, че са убили 84 бойци от "Вагнер" и 47 малийски войници.

Още: Туарегите преброиха колко вагнеровци избиха при засада в Мали (ВИДЕО)

Във видеозапис, цитиран от АФП, малийският министър-председател Чогуел Кокала Майга призна, че са загубили "битката" при Тинзауатен. Армията на Мали призна и, че е понесла "голям брой" жертви по време на сраженията, но не публикува данни.

Руската връзка

Тази седмица руският външен министър Сергей Лавров потвърди подкрепата си за Бамако в телефонен разговор с малийския си колега Абдулайе Диоп, добавя БГНЕС.

Сегашната власт в западноафриканската държава дойде с преврат през 2020 г. и постави като свой приоритет отвоюването на цялата територия на страната от сепаратистите и джихадистките сили, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава". Под ръководството на полковник Асими Гойта хунтата скъса традиционния си съюз с бившия колониален владетел Франция и пое курс към Русия - подобно на Нигер, друга държава с точно същия вид управление т.е. военна хунта.

Още: Жест: Туарегите искат да предадат пленените вагнеровци на Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес