Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водачът на джихадистите от „Боко Харам” ранен след опит да се самоубие

20 май 2021, 15:19 часа • 2933 прочитания

Лидерът на "Боко Харам" Абубакар Шекау е тежко ранен, след като се опита да се самоубие, за да избегне залавянето по време на сблъсъци с други джихадисти, съюзени с Ислямска държава, съобщи АФП.

Фракцията "Боко Харам" на Шекау и бойци от „Ислямска държава в провинция Западна Африка”(ISWAP) е биеха в североизточния щат Борно, където бойците на ISWAP се превърнаха в доминираща сила в джихадистките бунтове в Нигерия, продължили повече от десетилетие.

За Шекау, който влезе в новините, когато хората му отвлекоха близо 300 ученички в Чибок през 2014 г., няколко пъти беше съобщавано, че е мъртъв, откакто „Боко Харам” започна бунта си през 2009 г.

След поредица от сблъсъци Шекау и някои от бойците му бяха обкръжени в сряда от джихадистите на ISWAP в Самбиса, горската крепост на „Боко Харам”, където поискаха той да се предаде, каза източник от разузнаването.

"За да избегне залавянето, Шекау се простреля в гърдите и куршумът минал през рамото му", каза източникът и добави: "Той беше тежко ранен."

Някои от хората му са успели да избягат с него в неизвестна дестинация, добави източникът.

Втори източник от разузнаването казва, че Шекау е бил критично ранен след взривяване на експлозиви в къщата, където се намирал със своите хора.

"Разследваме" тези информации , заяви говорителят на армията на Нигерия Мохамед Йерима за Франс прес.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес