Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С вертолети в Нигерия разгромиха автоколона на терористи (ВИДЕО)

25 декември 2020, 11:44 часа • 15980 прочитания

Нигерийската армия продължава борбата с терористичната групировка "Боко Харам". Според изданието warfiles.ru, в операция на 19 декември правителствените сили унищожили колона бунтовници в щата Борно в североизточната част на страната.

Според нигерийското военно ведомство, в нощния рейд участвали два бойни вертолета Ми-35 на правителствените ВВС. Екипажите получили предварителна информация за колоната с оръжие и открили движещите се по пътя седем автомобила на "Боко Харам". След нанесения удар колоната била разгромена. Били настигнати и кривналите от пътя в полето машини.

Съдейки по видео, качено в YouTube, вертолетите са нанесли първия удар с автоматични оръдия, след което употребили НУРС (неуправляеми реактивни снаряди).

Справка показва, че Нигерия закупила над 10 руски вертолета Ми-35. По два договора от 2014 и 2015 година на Нигерия са доставени 12 вертолета Ми-35, които са експортен вариант на вертолетите Ми-24. Първите машини са получени през 2017 г. Предназначени са да унищожават бронетанкова техника, да оказват огнева поддръжка на сухопътни подразделения, за десант и евакуация на ранени.

Групировката "Боко Харам" е филиал на "Ислямска държава", в превод името означава "Западното образование е греховно", бори се против западния начин на живот. Откакто е създадена през 2002 г., тя е извършила стотици терористични актове, изгорила е десетки села, унищожава християнски храмове и училища, поробва и избива хора.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес