Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин се крие: Си Дзинпин ще е главната фигура на срещата на БРИКС

22 август 2023, 07:25 часа • 3962 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Южна Африка, където ще участва в срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург. Тя е 15-та поред.

Държавното посещение ще бъде второто за Си през 2023 г., след като през март той направи официално посещение в Русия.

"Си заяви, че много се радва да посети отново Южна Африка и с нетърпение очаква задълбочен обмен на мнения с Рамафоса по задълбочаването на китайско-южноафриканските отношения и въпросите от общ интерес", обяви китайската държавна информационна агенция "Синхуа", цитирана от БГНЕС. От агенцията добавят, че президентът на ЮАР Сирил Рамафоса го посрещнал "топло".

Ръководителите на Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка плюс руският външен министър Сергей Лавров ще се съберат от 22 до 24 август под мотото "БРИКС и Африка", заяви този месец външният министър на Южна Африка Наледи Пандор. Руският президент Владимир Путин - който е издирван от Международния наказателен съд (МНС) за систематично отвличане на украински деца - няма да присъства на срещата. ЮАР признава статута на съда: Последно: Путин няма да се престраши да отиде на срещата на БРИКС в ЮАР, праща Лавров

Какво ще се обсъжда?

В дневния ред на тазгодишната среща на върха ще бъде включено евентуалното бъдещо разширяване на членството в БРИКС, за което блокът вече е посочвал, че е отворен.

Няколко африкански държави вече изразиха желание да се присъединят към блока, включително Алжир, Египет и Етиопия. На срещата на върха са поканени общо 69 държави, включително всички африкански държави. Китай подкрепя разширение, само че не изглежда да има съгласие по този въпрос: Индия и Бразилия са против китайските планове за БРИКС

БРИКС - свободно дефинирана група, която се възприема като противовес на западното икономическо господство - произлиза от името на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Групата представлява 23% от световния брутен вътрешен продукт и 42% от световното население.

Русия вече е в разнобой и с Китай, и с БРИКС: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес