Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин: Носим справедливост и щастие за африканските народи (ВИДЕО)

21 август 2023, 22:23 часа • 6419 прочитания

Основателят на ЧВК "Вагнер" публикува видео, за което твърди, че е направено в Африка. В него той обявява, че "изпълнява задачите, които е обещал да реши".

Още: Пригожин се заяде за Нигер със САЩ (ВИДЕО)

"Работим, температурата е 50 градуса. Правим това, което обичаме. "Вагнер" изпълняваме задачите, за да направим Русия още по-велика, а Африка - още по-свободна. Да носим справедливост и щастие за африканските народи, продължаваме с изпълнението на задачите, които ни бяха поставени и които обещахме да решим", каза още той. 

Вътрешен източник: "Вагнер" е в плачевно състояние

Същевременно на Телеграм канала ВЧК-ОГПУ се появиха твърдения от неназован източник, че обръщението към гражданите на Нигер с призив към ЧВК "Вагнер" да помогнат на метежниците, както и размахването на руски знамена от местното население е било кампания, организирана и платена именно от Евгений Пригожин. Според информацията така той се надявал да получи финансиране за организацията. "Отсъствието на източници на финансиране, появило се след метежа, вече доведе до значително съкращаване на количеството "сътрудници" на ЧВК "Вагнер". С това е свързано и разпускането на части от контингента в Беларус", твърди източникът.

Още: Грозев пред Financial Times: Или Пригожин ще умре, или ще има втори преврат

За трудното състояние, в което се намира ЧВК "Вагнер", каналът ВЧК-ОГПУ е посветил и отделна публикация. Отново позовавайки се на неназован вътрешен източник, от канала твърдят, че състоянието на организацията е "плачевно". Оттам разкриват за различни схеми, чрез които от "Вагнер" си осигуряват финансиране - от вписването на т.нар. "мъртви души", до фиктивно закупуване на оборудване. 

Още: Доклад: "Вагнер" с финансови проблеми, Лукашенко ли ще им плаща от отънелия си бюджет?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес