Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нигерийски вестник: Главатарят на Боко Харам е убит

21 май 2021, 22:30 часа • 2936 прочитания

Според прехваната от специалните служби на Нигерия преговори между ислямисти, ръководителят на групировката Боко Харам Абубакар Шекау е бил убит. Такава информация публикува днес нигерийският вестник „Daily Nigerian”, позовавайки се на националното разузнаване, предава БГНЕС.

Според получената от нигерийските служби за сигурност информация Шекау е загинал на 19 май по време на престрелка в североизточната част на страната с бойци от Ислямска държава в Западна Африка, която е част от Ислямска държава. Твърди се, че специалните служби са получили потвърждение и от очевидци.

Миналата седмица няколко медии съобщиха, че Шекау е тежко ранен, но сега нигерийските специални служби правят извода, че е загинал. Досега нигерийските власти четири пъти съобщаваха за смъртта на Шекау, но всеки път той се появяваше отново. Според разузнаването, Шекау заедно с малък отряд е бил обграден в скривалището си в гората Самбиса, но е отказал да се предаде и опитал да се самоубие.

Ислямистката терористична групировка Боко Харам възникна през 2002 г. и членовете ѝ си поставиха за цел да превземат властта в Нигерия. От 2009 г. групировката премина към активни терористични действия и започна да създава свои бази и в съседни държави. По данни на ООН, от ръцете на терористите на Боко Харам само в Нигерия през последните 10 години са загинали 35 000 човека. През 2013 г. САЩ обявиха награда от 7 млн. долара за залавянето на Шекау.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес