Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mета отнесе глоба от 220 млн. долара в Нигерия

20 юли 2024, 16:04 часа • 1693 прочитания

Нигерия наложи глоба в размер на 220 млн. долара на Mета, компанията майка на Фейсбук и Уатсап, за "многобройни и повтарящи се" нарушения.

Федералната комисия за защита на конкуренцията и потребителите на страната (FCCPC) обвини Мета в нарушаване на законите за защита на данните и правата на потребителите, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на FCCPC Адаму Абдулахи заяви, че разследванията, които комисията е провела съвместно с Нигерийската комисия за защита на данните в периода между май 2021 г. и декември 2023 г., са показали, че Мета е участвала в "инвазивни практики срещу потребителите в Нигерия".

Още: Заради модела „абонамент или реклами“: Meta я грози глоба от ЕК

Абдулахи обвини Мета в дискриминационни практики, злоупотреба с господстващо положение на пазара, споделяне на лични данни на нигерийци без разрешение и лишаване на нигерийците от правото да определят как се използват техните данни.

Освен голямата глоба, шефът на FCCPC настоява групата да "спазва действащото законодателство и да прекрати експлоатацията на нигерийските потребители и пазарната им злоупотреба".

Според данните, публикувани от Националната комисия по комуникации (NCC) на нейния уебсайт, към март в Нигерия е имало около 164,3 млн. абонати на интернет. Министърът на комуникациите и цифровата икономика Босун Тиджани каза през декември, че в Нигерия има "над 51 милиона потребители на Уатсап".

Още: ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес