Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либия отказа да прави центрове за мигранти, които се стремят към ЕС

20 юли 2018, 14:38 часа • 1406 прочитания

Либия категорично не желае да изгражда центрове за мигранти на своя територия. Това заяви либийският премиер Файез ел Сарадж, цитиран от AFP.

По думите на Сарадж, който е лидер на либийското правителство на националното единство, тази опция е абсолютно неприемлива. Той увери, че Либия не прави сделки с ЕС по въпроса и няма да приеме да ѝ бъде плащано, за да задържа нелегални мигранти да отиват на Стария континент.

„Много съм изненадан, че никой в Европа не иска да приема мигранти, но искат от нас да приемем стотици хиляди“, каза Сарадж. Той поиска от ЕС да упражни натиск върху държавите, откъдето тръгват мигрантите и откъдето започва трафикът на хора.

Припомняме, че в края на юни, на срещата на върха на ЕС, когато България още беше председател на Съюза, беше взето решение за подход на изграждане на центрове за мигранти още в Африка и там да се гледат молби за бежански статут в ЕС. Чак при одобрена молба съответният човек щеше да бъде допускан. Либия обаче е поредната несъгласна държава с този подход, след Мароко и Тунис.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес