Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай призова Африка заедно да се борят за един многополюсен свят

02 септември 2024, 11:21 часа • 834 прочитания

Китай призова страните от африканския континент съвместно да се борят за един многополюсен свят. Призивът беше отправен от китайския министър на външните работи Ван И в статия, публикувана на сайта на китайското външно министерство по повод откриващата се в сряда среща на върха, наречена Китайско-Африкански форум за сътрудничество.

Китай и Африка трябва да се борят за един равнопоставен, многополюсен свят и да се противопоставят на протекционизма и хегемонията, пише в статията, цитирана от ТАСС.

В нея Ван И напомня, че обемът на търговията между Китай и Африка се е увеличил на 282,1 млрд. долара през 2023 г., а обемът на китайските инвестиции в Африка - на над 400 млрд. долара.

Още: Reuters: Китайските банки масово спират трансакциите с Русия

Форумът между Китай и Африка се провежда на всеки три години и се очаква сега на него да присъстват много африкански лидери. Той ще продължи до 6 септември. На него Китай ще популяризира още повече инициативата си "Един пояс, един път". Китай превърна Африка в стълб на дипломацията си, укрепи връзките си с континента и инвестира годишно милиарди долари от 2015 г. насам в африканската инфраструктура (пътища, мостове, железопътни линии) или в промишлени паркове, отбелязва Франс прес.

Китайски компании подписаха договори на обща стойност от над 700 млрд. долара между 2013 г. и 2023 г. с различни африкански страни, припомня китайското министерство на търговията, цитирано от агенцията. Критици на китайската мащабна инвестиционна инициатива обаче твърдят, че тя обременява страните от Африка с огромни дългове или, че по нея се финансират проекти, които вредят на околната среда.

Пет големи проекта в Африка на "Един пояс, един път"

Кения

Още: Банките в ОАЕ вече блокират руски плащания за китайска електроника

На първо място това е проектът за модернизиране на железопътната линия между кенийската столица Найроби и пристанищния кенийски град Момбаса. Той е финансиран от Банката за износ и внос на Китай. Проектът модернизира съществуващата железопътна линия и след откриването на обновеното железопътно трасе през 2017 г. времето за пътуване по него беше сведено от 10 на 4 часа. Проектът се оценява на 5 млрд. долара, но има твърдения, че той е белязан от корупция, както и критики, че той прекосява природен парк. 

Джибути

Китай има военна база от 2016 г. в Джибути, но помага и за развитието на съседното пристанище. Военноморската база струва на Пекин 590 млн. долара и е стратегически разположена между Червено море и Аденския залив. Тя е близо до американска база, което породи безпокойство, въпреки че Пекин уверява, че използва военноморската си база за презареждане на кораби, подкрепа на регионални мироопазващи мисии и борба с пиратството. През 2018 г. правителството на Джибути взе решение да денонсира договора за концесия с дубайската фирма "Ди Пи Уърлд" за пристанището в Доралех. След това в комплекса беше увеличено дяловото участие на китайската компания "Чайна мърчантс порт холдинг", което доведе до съдебни спорове с Дубай.

Мозамбик

Още: Индия изпревари Китай като най-голям купувач на руски петрол

В Мозамбик Китайската пътно-мостова корпорация изгради най-дългия висящ мост в Африка. Той свързва столицата Мапуто с предградието Катембе за около 3 километра. Проектът струваше около 786 млн. долара и бе финансиран на 95% от заеми от китайски организации, сред които и Банката за внос и износ на Китай. Мостът беше открит през 2018 г. Критици казаха, че заемите по него са били прекомерни и стойността му е била завишена.

Мините в Ботсвана, Замбия, Намибия и Зимбабве

Китай инвестира 7,8 млрд. долара в разработването на мини в Африка през 2023 г., според данни на американския мозъчен тръст "Америкън ентърпрайсис инститют".  Държавната компания Ем Ем Джи например е купила медната мина Кхоемакау в Ботсвана, която е една от най-големите в света. За покупката миналата година бяха платени 1,9 млрд. долара. 

Китай инвестира в литиеви и кобалтови мини в Замбия, Намибия и Зимбабве и притежава и 80% от медната мина в Замбия. Пекин е инвестирал и в две минни компании в Южно Киву в Демократична република Конго.

Китай финансира разширяването на водноелектрическата централа в Кариба в Зимбабве и отчасти строителството на водноелектрическата централа в Мамбила в Нигерия. Последната е на стойност 4,9 млрд. долара и ще е най-голямата в страната.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес