Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Не сме замесени в инцидента с "Вагнер" в Мали, решението за скъсване на дипломатическите отношения е прибързано

05 август 2024, 23:05 часа • 1575 прочитания

Решението на правителството на Мали да скъса дипломатическите си отношения с Украйна е недалновидно и прибързано. Украйна няма нищо общо с инцидента с наемниците на ЧВК "Вагнер" в северната част на африканската страна, при който загинаха както бойци от руската наемническа групировка, така и военни от малийската армия.

Това става ясно от изявление на украинското външно министерство, публикувано на сайта му днес следобед.

"Украйна безусловно се придържа към нормите на международното право, неприкосновеността на суверенитета и териториалната цялост на други държави и решително отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали, че подкрепя "международния тероризъм".

В съобщението се припомня, че през XX век Украйна, като един от основателите на ООН, "активно е подкрепяла правото на африканските народи на независимост и деколонизация, включително на Република Мали".

Добавя се и, че украинският контингент от "сини каски" е допринесъл значително за изпълнението на редица мироопазващи операции под егидата на ООН, по-специално от 2019 до 2022 г. — като част от мисиите на ООН в Мали.

Още: След разгрома на "Вагнер" в Мали, туарегите се снимаха с украинското знаме: Kyiv Post

"Жалко е, че преходното правителство на Република Мали реши да скъса дипломатическите отношения с Украйна, без да извърши задълбочено проучване на фактите и обстоятелствата около инцидента в северната част на Мали и без да предостави никакви доказателства за участието на Украйна в споменатото събитие", се отбелязва в изявлението.

Припомняме, че снощи Мали официално обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, обвинявайки говорителя на Главно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Юсов, че е признал ролята на Киев в тежкото поражение, което малийската армия претърпя в битката срещу сепаратистите-туареги. Според говорителя на правителството на Мали полковник Абдулайе Майга страната му е била шокирана от изказването на Юсов. Продължението следва: Украинското разузнаване намекна как е участвало в разгрома на вагнеровците в Мали

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес