Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имамът на Египет: Полигамията е несправедливост към жените

03 март 2019, 16:27 часа • 17427 прочитания

Великият имам на голямата джамия „Ал-Азхар“ в Кайро заяви, че полигамията може да бъде „несправедлива спрямо жените и децата“, съобщи ВВС.

Шейх Ахмед ал Тайеб, който е сунитски духовен водач, заяви, че често практиката да се вземат няколко жени за съпруги идва „от неправилно разбиране на повелите на Корана“. Изказването на имама беше направено по време на традиционното му седмично телевизионно обръщение към вярващите, което се излъчва на живо и в Twitter.

Думите на Ал Тайеб предизвикаха дебат в страната, което наложи имамът да поясни позицията си, а именно , че не призовава за налагане на забрана на полигамията. Той подчерта, че моногамията е правило, а полигамията – изключение, предаде БГНЕС.

„Тези, които казват, че бракът трябва да е полигамен - грешат“, заяви имамът. „В Корана се посочва, че за да има мюсюлманският мъж няколко жени, то той трябва да се подчинява на няколко условия за справедливост – и ако няма справедливост, то тогава му е забранено да има няколко жени.“

Шейх Ахмед ал Тайеб също призова и за промяна на отношението към жените и техните проблеми. „Жените представляват половината от нашето общество. Ако не се грижим за тях, то това е все едно да подскачаме на един крак, вместо да вървим на два“, категоричен е имамът.

Националният съвет на жените в Египет прие с възторг коментарът на духовния водач. „Мюсюлманската религия почита жените – съвсем наскоро получихме редица права, които не съществуваха преди“, заяви Мая Морси , президент на женския съвет в страната.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес