Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш затвърди лидерската си позиция за нов генерален секретар на ООН

09 септември 2016, 19:45 часа • 2499 прочитания

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш отново завърши на първо място в четвъртото неформално гласуване на Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар, съобщиха дипломатически източници, цитирани от агенция Франс прес.

Гутериш е получил подкрепата на 12 от 15-те членове на СС, двама са гласували с „не одобрявам“, а един е без мнение. Това е леко подобрение спрямо резултатите от предходното гласуване, на което португалецът получи подкрепа на кандидатурата си с 11 гласа.

На второ място се нарежда словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак с десет гласа „за“, четири „против“ и един без мнение.

Трети е сръбският кандидат Вук Йеремич с девет позитивни, четири негативни и два въздържали се гласа, пишат сръбските медии.

След челната тройка идва македонецът Серджан Керим с осем одобрителни гласа, седем неодобрителни и нито един въздържал се. На следващата позиция е аржентинката Сузана Малкора, а след нея се нарежда и българският кандидат Ирина Бокова със седем гласа „одобрявам“, пет „не одобрявам“ и трима въздържали се.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес