Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джихадисти, свързани с "Ал Кайда", убиха руски наемници от ЧВК "Вагнер" в Мали

16 август 2022, 10:51 часа • 5952 прочитания

Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Кайда", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер".

Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Каида", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Двама местни представители и един болничен източник потвърдиха новината. 
Засадата е станала в събота в района Бандиагара. Група наемници от "Вагнер" са излезли с мотоциклети и са се насочили към близките планини. Там налетели на засадата, в която четиримата руснаци били убити.
Хунтата в Мали се обърна за съдействие към, както тя казва, инструктори от Русия, които да я подкрепят в контекста на влошената ситуация със сигурността. Париж и Вашингтон наричат тези "инструктори" наемници от групата "Вагнер". Тяхното разполагане мотивира Франция, която е бивша колониална сила и традиционен съюзник на Мали, да изтегли военните си от страната.Джихадистката "Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите", свързана с "Ал Кайда", обяви, че при засада в централната част на Мали е убила четирима наемници от руската частна въоръжена милиция "Вагнер".

Двама местни представители и един източник от здравните власти потвърдиха новината, пише AFP, цитирана от БТА.

Засадата е станала в събота в района Бандиагара. Група наемници от "Вагнер" са излезли с мотоциклети и са се насочили към близките планини. Там налетели на засадата, в която четиримата руснаци били убити.

Хунтата в Мали се обърна за съдействие към "инструктори от Русия", както самата тя ги нарича, които да я подкрепят в настоящата влошена ситуация със сигурността. Париж и Вашингтон наричат тези "инструктори" наемници от групата "Вагнер". Тяхното разполагане мотивира Франция, която е бивша колониална сила и традиционен съюзник на Мали, да изтегли военните си от страната.

Свързаната с Владимир Путин паравоенна организация ЧВК „Вагнер“ се бие редом до руската армия в Украйна, а преди това и в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Мали и др.

„Вагнер“ станаха известни по време на военните действия в източния украински регион Донбас през 2014-2015 г., когато подпомогнаха сепаратистките сили в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск. Членовете на частната армия са обвинявани в извършване на военни престъпления в различни части на света, включително изнасилвания, грабежи и измъчвания на цивилни. 

„Вагнер“ е частна армия, която – поне на хартия – няма централа и служители. САЩ и ЕС я свързват директно с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Той е известен като „готвача на Путин“, близък е до президента на Русия и се смята, че финансира „Вагнер“.

ОЩЕ: Жив ли е създателят на ЧВК Вагнер след украински обстрел?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес