Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човешка грешка и употреба на наркотици са причинили влаковата катастрофа в Египет

11 април 2021, 15:52 часа • 3060 прочитания

Човешка грешка е основната причина за сблъсъка на два пътнически влака в Египет, в резултат на което загинаха десетки пътиващи. Такива данни от разследването бяха публикувани днес от прокуратурата в страната, информира ТАСС. Според прокурорите, „разследването на влаковата катастрофа, случила се в провинция Сохаг на 26-ти март, е приключило. То разкрива, че по време на инцидента ръководителят на отдела за контрол на движението на влаковете в района, не е бил на работното си място".

Освен това, според публикуваното комюнике, диспечерът на централния контролен участък в Асют твърде късно информира машиниста на бързия влак за наличието на друг влак напред по същата линия. Друг служител на диспечерското място обаче по-надолу по маршрута не повтаря предупреждението на машиниста на следващия влак, че композицията отпред е спряла.

Бяха разкрити и нарушения в действията на машиниста на първия влак и неговия помощник, който по време на аварийно спиране на влака е действал в нарушение на инструкциите. По време на разследването е установено, че помощник-машинистът на тази влакова композиция е употребявал наркотици - „хашиш и трамадол“. „Следи от наркотични вещества са открити и в кръвта на диспечер на един от участъците на железопътната линия“, показват данните от разследването.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес