Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Африканците са по-нещастни от всякога – и това е добре

21 март 2016, 14:46 часа • 3656 прочитания

Икономическата ситуация в много африкански страни бавно се подобрява, но това не прави жителите им по-щастливи. Според индекса на ООН повечето от най-нещастните държави в света се намират в Субсахарска Африка.

Подреждането се извършва на база няколко фактора – БВП, продължителност на живота, социална подкрепа, прозрачност на управлението, свобода и др. Данните чертаят мрачна картина за Африка. Осем от десетте държави в дъното на класацията са на този континент.

10-те най-нещастни страни:

Мадагаскар

Танзания

Либерия

Гвинея

Руанда

Бенин

Афганистан

Того

Сирия

Бурунди

Но масовото нещастие може да се обвърже с растящата осъзнатост на младите африканци, които стават все по-критични към грешките на своите правителства, лидери и местни институции. Друг фактор е увеличаващият се достъп до интернет. Платформи като Facebook и Twitter трупат популярност и осигуряват на младежите по-широк поглед към останалия свят, пише Quartz.

Африканците все по-често оказват натиск върху лидерите си за реформи и повишаване на стандарта на живот. Да, резултатите са противоречиви, но тенденцията е налице. В Южна Африка, втората най-развита икономика на континента, президентът Джейкъб Зума бе остро критикуван за своите политики, които доведоха до протестите #ZumaMustFall.

Младите нигерийци също превърнаха социалните мрежи в платформа за политически обсъждания. Вероятно затова в момента властите в страната се опитват да прокарат закон, който цензурира мрежите. Всъщност цензурата е на дневен ред в доста държави на Черния континент. В Уганда, където 77% от населението е до 30-годишна възраст, президентът Мусевени блокира Twitter и WhatsApp по време на изборите миналия месец.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес