Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората се възмутиха на офшорните сметки и разкритията от Panama Papers

05 април 2016, 11:01 часа • 5372 прочитания

В неделя светът гръмна след разкритията от международното журналистическо разследване Panama Papers („Дукументът Панама“), което показа как богатите и силните на деня използват офшорни зони, за да крият натрупало се състояние. Днес в сутрешните блокове по българските телевизии анализатори и бивши министри коментираха как наличието на офшорна сметка не е престъпление.

Коментар на редактора

Българите май наистина не разбираме защо всички се юрнаха да говорят колко голяма (и лоша) работа е, че световни лидери имат закътани пари в офшорна сметка. И защо нарекоха Panama Papers “безпрецедентно“ разкриване на данни, както и най-голямото в историята? Нали не е незаконно, както и самите журналисти, обявили информацията, подчертаха.

Офшорните зони се използват от криминалната индустрия, за да се крият пари от престъпна дейност. Лесно е и сравнително безопасно, като използването на зони с облекчен данъчен режим и правила е популярно на фона на увеличаващото се данъчно бреме и затегнати мерки в много западни държави.

След излизането на безпрецедентното разкритие за офшорни сметки на хора, свързани с властта, както и на звезди, хората се възмутиха... или поне хората в някои части на света.

България се оказа, че е страна, в която нито един политик не е свързан с офшорната индустрия или поне така излиза от данните, публикувани от българския партньор на международното разследване - "24 часа". Другия месец се очаква да се каже и кои фирми са имали сметки там и вероятно да се разберат действителните собственици на някои бизнеси у нас.

Но нали не е незаконно?

Всъщност хората в Европа се възмутиха, защото техните "избрани от народа" лидери или техни близки са спасявали някое друго данъчно плащане от сметките си в офшорни зони. Исландците поискаха оставката на своя министър-председател заради неговите пари в отдалечените юрисдикции, а премиерът на Великобритания Дейвид Камерън има да отговаря за тези на своя баща.

В последните години Европейският съюз започва да оказва значителен натиск на международните компании, които оперират на територията на Европа, но избягват плащането на големи данъци чрез регистриране в страни с по-облекчен данъчен режим. Европейците се ядосват, защото компаниите печелят от тяхното потребление, но ни си плащат цялата цена за това.

А сега се обърна внимание на политиците и хората са недоволни.

Политиците са избрани от хората фигури, които е редно, смятат някои, да действат с идеята за държавност. Така де, те са избрани да защитават интересите на държавата и обществото, а ако един министър-председател крие парите си в офшорни сметки, това не е никак добре. И е редно да се възмущаваме, защото не всички имаме възможност (и по-скоро връзки и пари) да си крием парите в офшорни зони, а на политиците им е дадена тази възможност благодарение на нашия глас.

Хората от висшите ешелони на политическата власт носят по-голяма отговорност; те не са бизнеси, чиято цел е да печелят чрез увеличаване на приходите и намаляване разходи (което би трябвало да обясни желанието им да предпочитат облекчени режими). И затова хората се ядосват и е редно. Защото, ако не се ядосваме, повтаряме как е било така и досега и че не е незаконно, то няма да мръднем и на йота към по-голямата прозрачност и по-голямо участие на обществото в процесите, които засягат всички нас. А, ако не им харесва, то нека всички да имаме по една офшорна сметка с парите от някой необезпечен кредит и да забравим.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес