Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Урокът на Хърватия за България

12 декември 2022, 09:39 часа • 11233 прочитания

За незнаещите – силно се надявам, да няма такива, Хърватия е държава на Балканския полуостров, в западната му част. България също, макар и не в западната.

Хърватия е с население от около 3 900 000 души. България – все още с около 6 500 000, според най-актуалното към момента преброяване на НСИ.

Хърватия влезе в Шенгенската зона. България – не. Хърватия стигна до полуфинал на Световното първенство по футбол в Катар, след като елиминира най-титулувания национален отбор в света на такива форуми – Бразилия. Хърватия е и действащ световен вицешампион – игра финал на предишното първенство, през 2018 година в Русия. България не се е класирала на световно първенство по футбол от 1998 година! Но пък е супер на художествена гимнастика – жалко само, че все пак футболът е далеч по-популярен и съответно доста по-важен като спорт в световен мащаб.

ОЩЕ: Свиня или Шенген - избрали сме си сами (ВИДЕО)

Какво излиза – чувствително по-малката като население Хърватия се справя чувствително по-добре в едни доста важни за живота области. И защо? Дали пък не е защото си вярват, че могат?

Ние можем ли? Няма причина да не можем. Няма, освен една голяма – че прекалено много хора в България не вярват, че можем. А не вярват, защото години наред бяха убеждавани в това, водени за носа и мозъците им – промивани. Станахме толкова цинични, че сме убедени, че друг ни е виновен и не виждаме, не можем да проумеем какво да направим. Когато масово няма вяра в собствените сили, всичко цикли.

И в Хърватия не всичко е цветя и рози. И там има корупция къде ли не – хич не е малко. По-запалените фенове със сигурност знаят кой е Здравко Мамич. Той е това, което у нас от много години е БФС. Блажеше Мамич много от комисионни на гърба на талантите, които сега гледаме при хърватите – например Модрич, Ловрен, преди това Манджукич и Олич. Но въпреки това успяват – защото си вярват, че могат, но и защото такива като Мамич биват наказвани. Осъден е, ако не знаете.

И корумпиран премиер си имаха хърватите – Иво Санадер. 10 години хърватското правосъдие се занимава с него, отърва се по някои параграфи, но през 2021 година влезе в затвора – ефективно.

България обаче си няма такива неща. Ето това е разликата, голямата разлика – точно защото ги няма, липсва и вярата, че можем да се справим. Защото сме позволили да ни спъват – на всякакви нива. Свикнали сме простофили да са на власт, свикнали сме простофили да ги бутат там.

Та сега – кога ще се научим да виждаме кой ни спъва и да му бием шута? И в България ли трябва да стане като в Украйна, да почнат да ни бият по главите с бомби, за да ни дойде акълът кой завинаги следва ДА НЕ може да пречи? Позамислете се поне като сядате да гледате дали пък хърватите няма да вземат да разплачат и Лео Меси, както го сториха с Неймар.

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес