Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените създадоха удобно бельо с вградени електроди

19 февруари 2013, 09:55 часа • 13567 прочитания

От години учените обмислят как да създадат дрехи с вградени сензори, които да предоставят различни данни за тялото на носещия ги човек. Такива разработки вече има, но повечето от тях не са много удобни. Сега специалисти от Nippon Telegraph and Telephone (NTT) създадоха материал, който може лесно да се вгражда дори в бельото, без да предизвиква неприятни усещания и без да дразни кожата.

Учените решили да направят дрехите със сензори максимално удобни, като придадат проводящи свойства на нишките от коприна или синтетичните влакна, използвани за изтъкаването на плат.

За целта те нанесли върху тях специално полимерно покритие на име PEDOT-PSS. Получените нишки-проводници съхраняват своята гъвкавост и здравина и са способни да абсорбират влагата. Тъй като са биосъвместими, те не дразнят кожата при непосредствен контакт с нея. Затова без проблеми от подобни нишки може да се създава дори бельо, поясняват специалистите.

Поставянето на електроди в дрехите е особено важно за медицината. Подобни разработки позволяват провеждането на непрекъснат мониторинг на показателите на сърдечната дейност на пациента, както и събирането на други данни за неговото здравословно състояние. Така, при евентуално отклонение на показателите от норма, може да се избегне животозастрашаващо състояние. Възможно е също детайлно проследяване на състоянието на пациенти, претърпели операции или попадащи в рискови групи хора.

Предлаганите до този момент варианти на дрехи с вградени електроди не са особено практични и се отличават със съвсем скромни технически характеристики, коментират авторите на идеята от Nippon Telegraph and Telephone.

Проведените от NTT тестове потвърждават предимствата на разработката – доброволците не са усещали никакъв дискомфорт от електродите, дори при денонощно носене на дрехите, а надеждният контакт с повърхността на кожата позволил непрекъснато получаване на данни.

Единственото неудобство е, че дрехите от този тип не могат да бъдат изпирани с перална машина, а могат да бъдат прани само на ръка. Специалистите от NTT обаче вече работят над подобряване устойчивостта и здравината им, за да може този процес да се извършва с автоматична пералня.

Появата на нишки-проводници за комерсиално приложение се очаква да стане в рамките на следващите две години.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес