Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕСТ: Можеш ли да убедиш прокуратурата, че има олигархия?

20 февруари 2022, 08:30 часа • 16188 прочитания

Честите срещи на Кирил Петков с прокуратурата стават интересни, защото пораждат вълнуващи спорове. Например - Петков е критикуван от предишни власти и настоящи обвинители, че вадел списък от олигарси директно от Гугъл. Дори се появи много интересен текст в една никога нямаща нищо общо с ГЕРБ и Гешев агенция, в която се казва, че Петков това носел в прокуратурата, защото това пишел в търсачката. И ако бил напишел друго, друго щял да донесе. Въобще който търси - не намира. Но достатъчно! Да проверим дали можеш да докажеш на гости на прокуратурата какво представлява олигархията.  

1. Според теб, ако пише нещо за олигархията в Google, то съществува ли?

а) Не съществува. Трябва да е написано, дет са рекли, "черно на бяло". Това ще рече да е отпечатано в печатница и да е включвало в процеса на издаването човек, който работи "метранпаж". Замесен ли е метранпаж и въобще мога ли да си увия сирене в написаното, съществува.  

б) В Google на практика няма как да пише нещо, доколкото това не е компания, която публикува собствена информация.    

2. Кой всъщност трябва да обяви кои са олигарсите в България?

а) Това трябва да стане във вестник. На първа страница с големи червени букви да пише - "Ей ги на! Олигарсите на България!". После да разгърна хубаво и тези 20 души да има по две страници за всеки олигарх, след туй малко хороскоп, судоку и спорта. 

б) Олигарсите са напълно ясни. Проблемът не е просто, че има списък, а че списъкът намалява и че властта се концентрира във все по-малко хора. 

3. Как си представяш да бъде разказана историята на олигарсите?

а) Значи, има едни книжлета, много хубави, безплатни, като брошурки, от време на време ги пускат безплатни с любимия ми вестник. Там на първа страница най-често е Иван Костов и после се разказва за цялата бригада, която произтича под неговото ръководство. Какво имате предвид, казвайки, че дори няма подписан журналист? Нормално е да няма - олигархията не спи и ще го накаже. 

б) С разследвания и документи. Дълга и сложна работа, която остава в сферата на журналистиката, понеже в сферата на съдебните действия прокуратурата отговаря така, както тоя идиот, с когото в момента отгаварям на теста едновременно.

4. Трябва ли Google да бъде регулиран в резултатите, които показва? 

а) Ако отвежда до тези олигарси, които Петков е занесал в прокуратурата, търсачката трябва спешно да изведе на първа страница първата страница на любимия ми вестник, където много ясно е посочено кой е истинският олигарх. 

б) Не че по принцип не трябва да подлежи на регулация, но е доста добре, че най-сетне отнякъде може да се прокрадва информация, която олигархията да не може да цензурира. 

5. Какво трябва да стане, за да може прокуратурата да се активира по журналистическо разследване за олигарх на високо ниво?

а) Прокуратурата трябва да се осланя на истинските и физически източници на информация. Защото писаното слово остава, а другото вятър го вей, фърчи в Космоса и е залъгалка.

б) Да се смени прокуратурата.

 

Ако имаш повече отговори А)

Ти си истински защитник на книжното тяло, мириса на хартия и на корупция. Бихме ти препоръчали един прословут и много удобен пирон, на който се поставят в селска тоалетна необходимите консумативи. 

Ако имаш повече отговори Б) 

Олигархично погледнато, такива типажи като теб прецакват цялата работа с благоденствието на олигархията; очаквай скоро хартиено тяло да се стовари върху ефимерните ти гугъл резултати.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес