Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Телевизия и социални мрежи стават едно

12 септември 2012, 11:19 часа • 3763 прочитания

Социалната телевизия се превръща в масово явление. Ежеседмично, 62% от потребителите използват социални медии, докато гледат телевизия, което съставлява ръст от 18% за една година.

Такова поведение  се наблюдава при 66% от жените и 58% от мъжете. 25% от потребителите използват социалните медии, за да дискутират онова, което гледат, докато го гледат, сочат резултати от годишното проучване на Ericsson ConsumerLab.

"Мобилните устройства са важна част от телевизионното изживяване, като 67% от потребителите използват смартофни, таблети или лаптопи за гледане на телевизия. Нещо повече, 60% от потребителите заявяват, че ползват услуги „при поискване” на седмична база. Гледането на телевизия в движение става все по-популярно и 50% от времето, прекарано в гледането на телевизия и видео през смартфона, вече става извън дома, за което спомагат мобилните широколентови мрежи", коментира Никлас Рьонблом, старши съветник в Ericsson ConsumerLab.

Въпреки че поведението на гледане и поръчване се променя, само 8% от потребителите заявяват, че ще намалят своите телевизионни абонаменти в бъдеще. Всъщност вместо да  търсят начин да намалят разходите си, потребителите са готови да плащат повече за по-добро изживяване: 41% споделят, че са готови да плащат за съдържание в HD формат.

Факти от доклада „TV & Video Consumer Trend Report 2012" обобщени от Technews:

• 62% общуват в социалните медии, докато гледат телевизия – това е 18%  ръст за една година

• 67% гледат телевизия през таблети, смартфони или лаптопи

• 60% използват услуги тип „при поискване” на седмична база

Повече от половината потребители биха желали да имат възможност да избират собственото си видео съдържание. "Докато броят на екраните и услугите се увеличава, хората все повече търсят лесни за употреба и комплексни услуги, които могат да предоставят всичко заедно. Това би позволило на потребителите да смесват телевизия от типа „при поискване” с линейна телевизия, включително и съдържание „на живо”, да намират по-лесно съдържание, да увеличат ефекта на социалната телевизия и да си осигурят безпроблемен достъп от различни устройства", допълва Рьонблом.

Проучването обхваща потребители от Бразилия, Чили, Китай, Германия, Италия, Мексико, Южна Корея, Испания, Швеция, Тайван, Великобритания и САЩ. Проведени са 14 качествени и 12 000 количествени онлайн интервюта, които представляват представителна извадка за повече от 460 милиона потребители. Данните са обобщени в доклада , представени в доклада „TV & Video Consumer Trend Report 2012”.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес