Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светлина връща двигателните способности при хора с парализи

07 април 2014, 09:32 часа • 4872 прочитания

Хората с увреждания на гръбначния мозък често остават с различно ниво на парализа за цял живот. Нова разработка на учените от Университетския колеж в Лондон дава надежда на тях и пациентите с неврологични заболявания за възстановяване на двигателната активност и връщане към нормален начин на живот.

Специалистите са успели да накарат парализирани мускули да заработят отново, въздействайки със светлина на генетично изменени неврони, въведени преди това изкуствено в организма.

Опитите са успешни, но засега методът е тестван само при гризачи.

Постижението е на група учени, ръководени от Линда Гринсмит. За реализирането му специалистите използвали модифицирани стволови клетки на мишки. Изследователите добавили в стволовите клетки ген, добит от водорасло, благодарение на което получили от клетките двигателни неврони. След това невроните били имплантирани в седалищния нерв. След приблизително 5 седмици специалистите обезболили опитните мишки чрез упойка, направили отвор на кожата и въздействали върху нервите с помощта на импулси синя светлина.

В отговор на светлинния импулс парализираните преди това мускули започнали да се съкращават.

Към момента съществува алтернативен подход за стимулация на мускулите или невроните с електрически ток. Процедурата обаче е доста болезнена и неприятна. Освен това този метод принуждава мускулите да се съкращават прекалено силно , което води до бърза изморяемост, коментират учените.

Оптогенетиката (наука, използваща светлина за въздействие върху неврони, генетично модифицирани да бъдат чувствителни към светлинно излъчване) позволява въздействието върху мускулите да става „нежно“ и леко.

Нивото на интензивност на излъчването може да се увеличава с всеки светлинен импулс.За да може технологията да бъде използвана на практика, изследователите разработват светодиод във формата на маншет, който ще обхваща плътно нерва и ще се свързва с миниатюрна батерия, намираща се под кожата на човека.

Кога технологията ще бъде внедрена в клиничната практика, засега не се споменава.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес