Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

SmartLVS в помощ на затрупаните от лавина

05 февруари 2014, 09:58 часа • 4732 прочитания

Въпреки че някои от нас изобщо не се радват на падналия през последните седмици сняг, скиорите и любителите на зимния туризъм вече покоряват планините. Там обаче никой не е застрахован да не попадне в ледената прегръдка на смъртоносна лавина. Ако това се случи, често се стига до фатален изход. Причината за смъртните случаи най-често е в това, че спасителите трудно откриват местонахождението на попадналите в беда туристи, преди те да са изпаднали в хипотермия (състояние на организма, при което телесната температура пада под 35 градуса). Надежда за спасение дават специалистите от института Франхофер.

Учените са създали устройство, което може да помогне на хората, затрупани от лавина, да получат по-бързо помощ и да оцелеят.

Известно е, че човек, попаднал в снежна хватка, е способен да движи само пръстите си. Едновременно с това той може да загине от задушаване и измръзване, поради което спасителите трябва да действат бързо. Средно спасителните отряди разполагат с 15 минути, за да спасят човек. В момента скиорите и туристите имат възможност да използват специални предаватели, които позволяват времето за търсене при евентуално затрупване с лавина, да бъде намалено максимално. Те обаче са много скъпи (200-500 евро) и малко хора прибягват до тях. Устройството на германските специалисти е значително по-евтино и много функционално.

Става дума за специален предавател, който се свързва със смартфон посредством USB и използва сигналите от GPS, Galileo и GLONASS.

Системата се състои от приложение за смартфон и устройство с название SmartLVS. То разполага с магнитна антена, аналогово-цифров преобразувател, спътников приемник, датчик за ускорение и резервна батерия. Системата може да работи в два режима – в режим „местоположение“ и в режим „търсене“.

Устройството ще позволява не само бързото откриване на местонахождението на попадналия под лавина човек.

То ще е способно и да измерва дебелината на снежния пласт, под който пострадалият се намира.

Системата ще се появи на пазара в рамките на следващите 2-3 години. Цената му не се споменава, но авторите на разработката подсказват, че тя ще е съвсем достъпна за всекиго.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес