Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Складът, в който няма нужда от ключове за осветление

26 октомври 2013, 06:40 часа • 8049 прочитания

Има ли изобщо такъв склад и значи ли това, че там винаги е тъмно? Отговорите са да и не. Първият „зелен” склад у нас, конструиран от Пивоварна „Загорка”, няма нужда от ключове за осветление, защото то, подобно на повечето неща в съоръжението, се управлява по доста иновативен начин – чрез датчици.

Това не е единствената хитрина, която спестява енергия и прави склада еко. По-добрата изолация на стените премахва нуждата от охладители. Заедно с бързите врати, топлинните завеси  предотвратяват охлаждането и затоплянето на обема на склада в различните сезони. На покрива на сградата пък са разположени соларни панели за топла вода. Чрез тях компютърната система BMS контролира разхода на енергия.

В днешно време много еко технологии са изградени около теорията, че нищо не трябва да се изхвърля. На този принцип в „зеления” склад е интегрирана и система за събиране и оползотворяване на дъждовната вода.

Съоръжението е конструирано така, че вътрешните помещения без прозорци се осветяват чрез иновативната система “Solar Tube”, която „пренася“ дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на „зеления” склад са базирани на LED технология.

„Сградата на зеления склад е уникална, защото това е единственото подобно съоръжение от този клас на територията на България, както и единственият зелен склад за готова продукция в системата на Хайнекен в света”, заяви изпълнителният директор на „Загорка АД” Николай Младенов.

Изграждането на „зеленото” съоръжение продължава почти три години. Днес то се разпростира на площ от 3000 кв.м.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес