Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще отпечатваме лекарства чрез 3D принтер, използващ синтетично ДНК

15 декември 2012, 09:41 часа • 12135 прочитания

Получаването на нови лекарствени препарати е трудоемък и скъп процес, дори когато се използва съвременно оборудване и възможно най-добри лабораторни условия. Той обаче скоро ще бъде сериозно улеснен, благодарение на нова система на име Parabon Essemblix Drug Development Platform. Тя представлява комбинация от специализиран софтуер с название inS?quio и технология за производство на наноравнище. Тази комбинация осигурява производството на сложни молекулярни съединения, в които всеки атом стои на строго зададено място, съобщава Discovery.com.

„Това, което коренно отличава нашата технология от други подобни технологии, е възможността бързо и точно да се проектира съставът на всеки лекарствен препарат и при това да сме напълно уверени в това, че всеки атом се намира на строго определено място в съставяните молекули“, коментира Стивън Арментроут, един от водещите изследователи, работещи по проекта.

Програмата inS?quio проектира молекули на сложни съединения, използвайки библиотека с готови функционални компоненти, в които обаче може да се добавят и нови разработки. След оптимизиране и предварителна обработка на проекта, облачната суперкомпютърна платформа Parabon Computation Grid разработва последователност от молекули на синтетично ДНК, което може да се зададе за отпечатване на специален триизмерен принтер.

Работата с новата система ще направи процеса на разработка на лекарства строго определен и методичен, което прави тази технология уникална за фармацевтичната промишленост.

Използвайки синтетична ДНК със зададена последователност, учените успели да синтезират трилиони идентични молекули и да получат лекарствени препарати с концентрация, достатъчна за провеждането на редица бъдещи опити и изпитания. Всичко това е извършено в продължение само на седмица – нещо, което е непостижимо при използването на традиционни средства.

Очаква се, че използването на системата Parabon ще позволи значително да се ускори разработката на лекарствени препарати и синтетични ваксини, предназначени за борба с различни видове заболявания и приготвени индивидуално според информацията за генома на всеки конкретен човек. Технологията може да се използва и в други области – за създаването на органични логически елементи, молекулярни нанодатчици и други компоненти на биоелектрониката.

Редактор: Анна Маринова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес