Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ да не се обаждат по ромската интеграция у нас

19 декември 2014, 11:12 часа • 7119 прочитания

Само преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи скандално изказване в парламента, с което отново насочи вниманието към проблема с интеграцията на ромите в българското общество. Срещу Симеонов веднага застанаха ДПС, Българският хелзинкски комитет, че дори и САЩ в лицето на американското посолство у нас.

Коментар на редактора

Симеонов попресоли манджата, но силните му думи успяха да фиксират вниманието на обществото върху сериозен проблем. Защото проблемът с ромите е проблем за развитието на България – тяхното умишлено маргинализиране от държавата и от водещи партии като ДПС позволява на избори да се опазва статуковото с контролиран вот. Това трябва ясно да бъде казано и многократно повтаряно – ако трябва и с думи, подобни на тези на Симеонов, защото явно проблемът ще си тлее и няма да бъде дори дискутиран, камо ли решен, ако ще говорим с маниера на Лютви Местан – с измислени за българския език думички като „екзактност”, които само приспиват слушащите.

Интеграция на ромите трябва да има. И тя трябва да е на база права и задължения, не само права. Политиката спрямо ромското малцинство – да се говори и настоява само за права, без да се обелва и дума за задължения, доведе нещата дотук. Политика, прокарвана и прокламирана от ДПС – партия, която получи статут след като Конституционният съд при гласуването изкара равен брой гласове „за” и „против” регистрирането ѝ.

Колкото до казионните подскоци на Българския хелзинкски комитет и на такива като „най-великата демокрация”, само ще припомним едно – не у нас има протести, защото полицията е застреляла няколко души от различен етнос. Поуки от САЩ, където е почти изтребено до крак коренното население на континента и официално натикано в резервати, няма какво да слушаме. Криворазбрано равенство означава само разделение, изгодно точно за големи сили, които да си играят игрите. Така че – гледайте си американската работа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес