Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само с Google Maps не става, трябва и акъл

14 октомври 2020, 17:46 часа • 9614 прочитания

Грозната акция на ГДБОП, при която невинни хора бяха ритани, блъскани и закопчани с белезници пред децата им, в нормална държава би съборила ако не цялото правителство, то поне министър и шеф на служба.

У нас си разправяме вицове.

Най-вече защото на нас самите не ни се е случвало да ни изкъртят вратата призори и да ни вържат за парното. Погрешка.

Цялата история е клет пиар на органите, които в смутни и тежки времена решават да покажат активност, белким забравим, че искаме оставката на Борисов и Гешев. Хванали наркотици, разбили банда, въобще - луди резултати имаме в борбата с престъпността. А за чекмеджетата на Борисов ни гък, ни мък. Ни от прокуратура, ни от следствие, отникъде.

Смелите български ченгета не смеят да пипнат Началника. Не само защото са завършили едно училище. Не само защото вкусовете и ценностите им са еднакви. Най-вече защото той е безнаказан, както и тези, които покровителства.

Виж, някакви си смотаняци от семейство Х в квартал Y - че ги бием, че ги вържем, че им майката разкатаем...

Какво, че жената била наскоро родила, какво че стиска бебе в ръце, какво че мъжът вече е проснат на пода - дай и електрошок да му пуснем за всеки случай, какво че всички са сънени и по пижами - "боклуци" са за тежковъоръжените юнаци в бронежилетки. Явно са боклуци и за техните началници, които са ги пратили там.

Да, шефът на бопаджиите се извини на семейството, но какво от това?

Трябва да си пълен идиот, за да правиш полицейска операция само и единствено според навигацията. И да си направо вдлъбнат, за да нахлуваш по този начин в дом на невинни хора.

Оставете навигацията настрана.

Вижте как са се юрнали да бият и да ритат, като че ли сме в Третия свят. Кои са тези хора, какви са? Онези татуираните с боксовете, които видяхме на протестите, онези, които носеха много странна емблема и още по-странни униформи, сили на реда ли са? На кой по-точно ред - държавен, правов, граждански, институционален, демократичен?

Вижте и какъв език използват тези прекалили с екшъните служители. Да, някой ги учи на това. И някой толерира подобен стил на работа.

Не че ловейки престъпници трябва да им говорят на Вие и да ги галят с перце, далеч не. Но прилагането на сила си има граници, извън които е беззаконие. За сторено беззаконие се носи отговорност, извинението не е достатъчно.

Вероятно в системата има и честни хора, на които им е тежко и сложно да работят по правилата. Защото над всеки началник има друг началник с други правила, даже над Началника има още Някой, за чиито правила научават внезапно и по трудния начин.

Никакъв JPS няма да спаси тази прогнила от корупция система. Ще я спаси само махане на вмирисаната глава. Онази същата, като на гущера, на който периодично му режат опашката.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес