Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха къде се намира пейзажът, на чийто фон е нарисувана Мона Лиза

29 ноември 2012, 09:34 часа • 33562 прочитания

Известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“, позната още и като Джокондата, често става повод за дискусии и спорове, търсене на мистичност, тайни шифъри и закодирани в нея послания. Сега учените твърдят, че се разкрили част от загадката на една от най-известните в света творби в сферата на изобразителното изкуство, съобщава The Times.

Италианските експерти са категорични, че са разкрили къде се намира пейзажът, на фона на който е изобразена красивата дама със загадъчната усмивка.

Според тях това е част от област Монтефелтро (Montefeltro), разположена в Централна Италия, недалече от Тоскана и Емилия-Романя. Изследването, свързано с това разкритие, ще бъде публикувано в детайли през декември тази година в книга с название „Code P.“

Любопитното откритие дължим на две жени – Оливия Неши (Olivia Nesci), геоморфолог от университета Урбино, и Розета Борчия (Rosetta Borchia), художник и фотограф. Дамите разбрали коя е местността зад Джокондата съвсем случайно по време на тяхно посещение в областта. Изучавайки местността, те установили, че реките, езерата и горите, които виждат, съвпадат до голяма степен с тези, изобразени на известната картина на да Винчи. Територията на Монтефелтро като цяло представлява гориста местност с течащи през нея реки. Сегашният й вид е леко изменен от това, което се е виждало по времето на Леонардо, но няма как да не бъде разпозната, твърдят двете дами.

Идеята, че пейзажът е част от тази географска област потвърждава една от теориите за самоличността на Мона Лиза.

Според нея художникът е изобразил Пацифика Брандани (Pacifica Brandani), омъжена дама, която била любовница на Джулиано Медичи, заточена в херцогство Умбрия, намиращо се именно в Монтефелтро. Тази теория принадлежи на италианския историк Роберто Запери. В своя книга той разказва, че Брандани умряла скоро, след като родила незаконен син на херцога и малко след това Медичи поръчал да бъде нарисуван неин портрет. Тази теория няма нищо общо с твърдението в публикуваната през 1550 г. биография на Леонардо от Джорджо Вазари, в която се казва, че за модел на великия художник е послужила съпругата на търговец на коприна – Лиза Джерардини, родена през 1479 г.

Самата Оливия Неши признава, че не е била запозната с теорията на Запери за Брандани и нейното местожителство в Монтефелтро. Това само допълнително потвърждава идеята, че пейзажът зад Мона Лиза е именно част от този интересен регион в Централна Италия.

Редактор: Анна Маринова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес