Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев, ЕС и CETA – като Иванушка Глупака

11 март 2017, 09:39 часа • 15849 прочитания

Не коментирам манипулативни и спекулативни заглавия като това за CETA. Така президентът Румен Радев започна изявлението си след двудневния Европейски съвет, на който главна тема беше т.нар. бяла книга на Европейската комисия с възможните 5 сценария за бъдещето на Европейския съюз. И не пропусна да нахока колегата от "Club Z" Веселин Желев, че манипулира фактите - защото Желев каза очевидното.

Коментар на редактора

През CETA към познанието що е то Европейски съюз – явно на нашия президент му предстои да научи. Съмнявам се дълбоко обаче, че дори да научи, ще го признае публично. Дано поне политиката му съответства на наученото - но надали.

Какво да научи ли Радев – първо, че освен него и изпростелия електорат, в България все още има хора, които знаят какви са механизмите на вземане на решения в ЕС. Специално за CETA – декларацията от преминалия вече Европейски съвет трябваше да позволи "незабавното временно прилагане" на CETA, докато мине процесът по ратификация във всички страни-членки. Ако Радев искаше, можеше да гласува против, да блокира декларацията и тогава временно прилагане нямаше как да има. Той, обаче, не водел загубени битки. И явно не знае, че в ЕС държавите-членки са 28 все още, защото обяви, че имаме 26 съюзници в ЕС – всички, по думите му, тя, Великобритания, си е аут. Но пък знае как действат механизмите за вземане на решения в ЕС, мдааа ...

Второ – CETA щяла да наложи промени в Конституцията. Какви по-точно, г-н президент? В Глава 21, чл. 21.2 от CETA изрично е записано, че всяка страна по споразумението запазва правото си да налага свои регулации т.е. закони и CETA не ограничава това! Само по изрично доброволно желание на партньорите в споразумението може да има уеднаквяване на закони, на нормативни режими или на каквито и да е писани правила за извършване на някаква дейност! Кой тогава ни кара да си променяме Конституцията?

Трето – Радев добре се сети за кохезионните фондове, защото след 2020 година парите по тях рязко ще намалеят и тогава ще видим дебелия край на тоягата. Предложил бил текст на "председателя на Европейския съвет" – Доналд Туск е това в момента. Само че кохезионните фондове са инструмент на Регионалната политика на ЕС, която е урегулирана в чл. 158 и чл. 159 от Договора за създаване на Европейската общност (прочетете ТУК). Та въпросът е – договора ли ще изменяме и как точно ще стане тази работа, след като за такива промени трябва единодушие сред всички държави-членки на ЕС? За "Европа на различни скорости" се говори винаги по време на криза, каза проф. Жасмин Попова само преди два дни, а сега изглежда на големите им писна такива като България да се възползват от еврофондовете, но да не правят реформи – като съдебната например. Значи Радев подхваща инициатива да се почва истинска съдебна реформа – чакаме, както чакахме и го гонихме заедно с други колеги в НДК да каже нещо по темата. Ще гоним пак – то луд умора няма да гони Михаля ...

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес