Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преброяването е важно също толкова, колкото ваксинирането

13 септември 2021, 09:39 часа • 9257 прочитания

Хубава работа, ама българска - такива бяха коментарите след първия ден със затруднен достъп до онлайн преброяването. И хората си бяха съвсем прави, защото всеки иска да пробва системата още в началото, а НСИ действително имаше предостатъчно време да се подготви. И да предвиди всеки един технически проблем заедно с варианти за решаването му. Още повече, че то трябваше да започне на 22 януари, но заради ситуацията с коронавируса стартът беше отложен за 7 септември.

Защо обаче преброяването е толкова важно? Защо е важно всеки да намери време да участва? Далеч не само защото данните в НСИ са база за вземане на всякакви държавнически решения и за планиране на политики. То е от стратегическо значение за бъдещето ни и неслучайно мотото му е "Включи се, защото си важен". Ваксинирането, например, е важно и за всеки поотделно, и за обществото като цяло. По същия начин е и преброяването - ако всеки от нас даде коректна информация, статистиката ще даде солидна база за всичко, което планираме в бъдеще.

Прост пример. Всички се гневим на мръсния въздух, но никой не знае точно колко автомобила и най-вече на каква възраст пърпорят по родна земя. Също така нямаме и информация каква част от населението се отоплява на твърдо гориво и особено - с какво качество е то.

Друг стратегически важен въпрос е образованието. Масово сме потресени от лошите резултати в тази сфера, но данните са стари и оскъдни. Националната статистика трябва да има актуална информация и в това отношение, за да се види дали ще се развиваме като благоденстваща европейска страна или ще свърнем по криви ориенталски пътеки.

Разбира се, при самопреброяването онлайн винаги има критичен момент с честността - всеки може да напише това, което си иска. Затова при откриването на кампанията вицепремиерът Атанас Пеканов и председателят на НСИ Сергей Цветарски апелираха за максимално коректна информация.

Нормално е по-възрастните хора да не могат сами да се справят с онлайн регистрацията и с въпросника. Но за тях е важно да бъдат опазени от излишни контакти и затова всеки би подкрепил призива на властите внуците да помогнат на своите баби и дядовци.

В процеса на преброяване е включена цяла армия от 27 000 души, обучени да действат не просто като преброители, а като преброители в условията на пандемия. И тук не можем да не отчетем големия плюс на електронната платформа. Тя помага да защитим здравето си, а и на практика е една голяма стъпка напред, която ние като общество трябва да направим - да се преброим електронно.

Преброяването ще бъде и тест - ако висок процент от българите успеят да се преброят онлайн, значи у нас ще виреят и електронно правителство, и всякакви виртуални администрации. Защо да не можем и да гласуваме онлайн - стига държавата да покаже, че не всичко е комисионни и далавери. И че с влизането ни в дигиталния свят нашата сигурност е гарантирана. Само в една съвсем малка скоба ще припомним гафовете с Търговския регистър и теча от НАП - за тях нито има наказани, нито знаем кой и как се е възползвал от течовете на данни. Ето тук НСИ може да се открои като съвсем различна институция, ако проведе преброяването без гафове до самия му край.

При старта на кампанията Сергей Цветарски каза, че е осигурен максимален капацитет, като в същото време се застрахова, че винаги може да възникне ситуация, налагаща изчакване. Той се постара да внесе успокоение и за сигурността: "Хората не бива да се притесняват за личните данни, които събираме - ние не се интересуваме от конкретния индивид и неговите данни, а от обобщената информация - да нарисуваме портрета на средния българин".

Въпреки това е нормално всеки човек да се притеснява, че някъде там в онлайн пространството ще има всичко за него. И под всичко се разбира абсолютно всичко. Това притеснение е нормално, но не бива да е пречка, защото всяка държава прави преброяване. "Тези данни са защитени по закон, не могат да бъдат публикувани. Тази информация е гарантирана, а за нас е въпрос на професионална чест да запазим имиджа си на добри професионалисти", каза Цветарски.

Ако се сбъдне очакването на НСИ 70% да се преброят по електронен начин, след като в други страни стига до 90%, ще можем да се поздравим като истински европейци. Само след няколко дни ще знаем дали е така, поне за преброяването. За ваксинирането - тепърва предстои.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес