Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата идва - гответе се за политически фурор

14 декември 2018, 09:39 часа • 11082 прочитания

Стана ясно, че папа Франциск ще дойде на официално посещение от 5 до 7 май догодина. Това, разбира се, ще е феноменално събитие - за последно глава на католическата църква е посещавал страната ни през 2002 г., когато тук беше папа Йоан Павел Втори. Нека опитаме да предвидим какво ще се случи още сега - кой да ти чака цели 5 месеца?!

1. Надпревара за селфита

Кой първи ще изгрее до папа Франциск - Борисов или Радев? Като знаем как се избиваха да се снимат до Тръмп, та чак възникнаха съмнения дали от прекален зор за световна слава премиерът всъщност не е застанал до восъчна фигура, съревнованието от сега изглежда оспорвано. Борисов отдавна е прочут с фразата си, че три папи са го галили по главата, но това стана в години, в които нямаше толкова равностоен съперник като президента. Очаква се снимка, в която от едната страна на клетия Франциск стои Бойко, от другата Радев, а някъде от ъгъла надничат Лиляна Павлова и Цветан Цветанов, които изкусно владеят техниката на присламчването и не биха пропуснали шанса да се изтъпанят до светия човек.

2. Валерия Велева пише крупни репортажи за греещи очи и още нещо

Валерия Велева едва ли ще пропусне да покаже художественото си майсторство, което вече веднъж постигна тавана на човешките възможности, журналистическия скил и преклонението пред почти ореолната фигура на Борисов, запечана във вечния репортаж "Да погледнеш папата в очите". Очакванията са за докосвания на човешки души, вихър от християнски емоции, благодат и сипещ се небесен огън, който да ознаменува една принципно протоколна визита, каквито са повечето от този тип. 

3. Да дойде руският патриарх и да има хокане

Най-добрият вариант е папата и руският патриарх Кирил да се засекат на едно място и клетият Франциск да бъде здраво нахокан от правословния си конкурент, което да събуди онези дремещи и вече досадни сили на конкуренция между Запад и Изток. Очаква се публично инсталираните либерални агенти да се застъпят за Франциск и да порусофобстват както е по традиция срещу Кирил, докато верните източноправославни души, които по странен начин смесват тая работа с ортодокса и фигурата на Путин (нали последният бе казал, че добрите руснаци ще идат в Рая при ядрена война) да се вдигнат на въстание - форумно, разбира се, срещу предателската фигура на Франциск, която няма място в ортодоксална страна, която иначе от половин век основно изповядва атеизъм и тук-таме врачки, но това няма значение. 

4. Догадки "Какво си казаха Борисов и папата"

Със сигурност ще има някоя размяна на реплики, които ще остане защрихована от камерите като няма картина, в която може да се съди, че е казано нещо изключително важно между премиер и папа, но никой няма представа какво е то - както бе случая с краткото ръкостискане с Тръмп и нашите културни предположения за какво е станало дума между двамата. 

5. Биене в гърдите и международни заслуги

Това, че кабинетът се превърна, разбира се, предимно според собствените му схващания, в медиатор между Западните Балкани и Европейския съюз заради европредседателството, е време да се подсили и на религиозна основа. На премиера му остана единствено да свърже и православието с католицизма, да направи нещо обратното на схизма, и да се прочуе по цял свят с моста, който е създал с обединителната си фигура. Разбира се, всички може да очакваме дежурните реплики за божието бдение над правителството, като фигурата на Господ по ефектен и балкански начин ще бъде обсъждана като много по-прозаичното и фирмено Началника. Ще бъде забавно.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес