Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиват ли лека-полека нещата на бой? Протестите пред "Одеон" и невъзможната табела

12 юни 2023, 09:39 часа • 12634 прочитания

Вероятността това лято нещата да стигнат до окървяване, дори без човек да е настроен параноично, растат. Два са занимателните случаи в последно време, при които рискът от насилие е както висок, така и стъпил на идиотска основа. Не че връзката между двете не е закономерна.  

Най-напред, става дума за протеста пред "Одеон" от привърженици на "Възраждане", които осуетиха прожекцията на филма "Close", защото макар и да твърдят, че не са пречели на желаещите да го гледат да влязат в киното, е очевидно, че никой, заварил подобна обсада и викове, не би го направил. Освен това се оказва, че полицията е била нескрито добре настроена към самия протест - друго си е да те мъкнат зад колоните на МС да те пребият, както стана преди три лета. Най-смахнатото в случая обаче е, че протестиращите крещят, че филмът "Close" е педофилски, какъвто той няма как да бъде.

Първо, защото киното има по-комплексни задачи от това да работи с четирите пиксела заучени и глупашки опорки, с които функционират политическите сблъсъци (особено у нас). Този аргумент, съзнавам, е естетически, тоест, рядко минава пред вманичени и видиотени на макс от политика хора, за които единствения спор, който съм готов да водя е - били ли са предварително глупави и в този смисъл готов материал за радикална политическа употреба, или са оглупели плавно и постепенно, но пък заради това - вече може би безвъзвратно. И като отхвърлим естетическия аргумент, надявам се, че поне буквалния може да свърши работа - за да има педофилски филм, то би трябвало да са замесени един възрастен и едно дете: какъвто случаят с "Close" определено не е. Да бъде чак гледан не е нещо, което предполагам, че някой ще направи (очевидно цялата идея е да стане джумбиш, а не разговор в детайл). Но поне сюжетът може да бъде проследен и претърсен за педофилия писмено тук. Няма да намерите такава. 

Така или иначе обаче, по някакъв начин, смятат протестиращите, този филм прокарвал все пак педофилски работи. А те, последната отбранителна линия пред погнусата, ни пазят от същата. Нищо, че тя не съществува в конкретния случай.  

Нека сега се спомене и втория повод - заведението, което сложи табела, че не обслужва привърженици на "Възраждане" ден преди протеста пред "Одеон". Да се съизмерва тъпотата е трудна работа, но тук нещата са близо. Все още не мога да разбера какво друго би могло да стане с подобна табела, освен това, което стана. А именно - някой да я заснеме, побеснелите отлъчени да отидат именно там и пак да се създадат едни чудесни условия за нещото, което е много вероятно да стане това лято - боеве. Освен това не ми е ясно: как по-точно от заведението ще разберат, че клиентът е привърженик на "Възраждане"? Ще му задават въпроси на входа за политическа ориентация или ще следят дали езикът на тялото му подсказва, че не е настроен евроатлантически? И ако им се стори подозрителен ще му кажат - "тъй кат та гледам си от "Възраждане", няма бира за тебе". Налага ми се да си представя, че собственикът наистина е сложил тази табела с подобни невъзможни сценарии в главата, вместо да предвиди единственият вероятен в света на социалните мрежи. И впрочем, много насериозно цялото това нещо...отвориш заведение и вече ти се струва, че всички са крайно заинтересовани да дойдат именно при теб и няма да го преживеят, ако се наложи да си пият пиенето някъде другаде. С две думи: ако има сигурен начин в заведението ти да влязат привърженици на "Възраждане" (или на каквото и да било друго), е да напишеш на вратата, че не ги приемаш. Политическата позиция е едно, политическата провокация друго.  

Та последната седмица никак не е за наздраве, а както произнесе навремето далеч по-оригиналния Ицо Хазарта от днешния - лека-полека нещата отиват на бой. Щеше да е добре поне да е с по-малко налудни поводи.

 

Автор: Райко Байчев

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес