Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов интерфейс от Fujitsu обединява в едно реална и цифрова информация

18 април 2013, 09:41 часа • 735 прочитания

Специалисти от компанията Fujitsu разработиха нов тип потребителски интерфейс от следващо поколение, който създава интерактивна система, подобна на сензорен екран. За разлика от сензорните дисплеи, позволяващи манипулацията само с цифрови данни и обекти, новата разработка дава възможност за управление на дигитална информация, наложена върху реални обекти и въвеждането на реални обекти в цифрова среда.

„В основата на нашата система лежи идеята, че хартия с текст и изображения и други предмети в реалния свят може да се контролират, поставяйки на тях цифрова информация чрез допир, подобно на сензорен дисплей“, разказват авторите на разработката. Те допълват, че реализацията на тази система не изисква използването на сложни апаратни средства. За работата й е достатъчна проста уеб камера и обикновен цифров проектор. Високата точност и широката функционалност са постигнати чрез използването на алгоритми, изпълняващи сложна обработка на изображенията.

При използването на разработката всяка текстова или графична информация от хартиен документ, книга или друг предмет може да бъде импортирана във вид на цифрови данни в компютър с помощта само на просто докосване на пръстите към съответното място.

За да бъде постигнато това, системата непрекъснато определя и измерва формата на реалните обекти, попадащи в полето на нейното „зрение“. Данните се използват за корекция на координатите чрез камера и проектор. Благодарение на постоянната корекция, случваща се в режим на реално време, системата синхронизира изображението от проектора с мястото на допир на пръстите с предметите, които съвсем не е задължително да имат плоска форма.

„До сега жестикулирането беше използвано повече за управлението на компютри и други устройства. С новия интерфейс вече не  се извършва просто управление, а манипулиране с реални предмети. Компютърът е длъжен да приспособява своята дигитална информация, нейното съдържание и вид на представяне в съответствие с нашите действия“, коментират създателите на системата.

Софтуерът на системата е разработен по такъв начин, че да не реагира на обикновени действия и движения.

Контролът може да се извършва само чрез действията на един пръст, като за точното му проследяване се измерва разстоянието до него и височината му спрямо съответния обект. Камерата, използвана от системата, е с ниска резолюция – 320х180 пиксела. Такава разделителна способност позволява директно да се определя разстоянието и размерите с точност до 1 см, което е съвършено неприемливо за нормалната работа на всеки друг интерактивен интерфейс.

Системата дава възможност за управление на компютър и в такива случаи, когато не е необходимо манипулирането с предмети. Тогава контролът се осъществява с помощта на жестове, както става това и при други подобни разработки, коментират от Fujitsu.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес