Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НГДЕК - пример за падението на медиите ни

05 март 2015, 10:06 часа • 7180 прочитания

Протестиращите за оставане на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в 13 ОУ са се държали вандалски към своя учител Орлин Йорданов. Информацията на Actualno.com гласи, че това е станало в присъствието на техните родители и четирима висши чиновници на Министерство на културата.

Коментар на редактора:

От няколко дни медиите тръбят: „Учениците и родителите им от НГДЕК не искат да се върнат в кв. Модерно предградие. Да, ама – не. Една част от децата и родителите им не желаят това. Една друга част, сложно е да се каже коя е по-голяма, искат именно това. Но това няма да го чуете в новините. Не и в така наречените „големи медии“.

Но тяхната задача е изпълнена. Да покажат това, което им е казано да покажат.

Истината е, че повече от година едни 500 деца учиха в неподходящи (меко казано условия), а първите две седмици без необходимото разрешение от Регионалната здравна инспекция. Учиха в една сграда, чийто технически паспорт бе упорито крит с месеци, а когато все пак беше публикуван, почти никой не прояви интерес към него.

Преди година нито една от големите медии не беше заинтересувана от това да влезе с камерите си в 13 ОУ, в което прозорците бяха заковани, стъклата им падаха върху децата, вратите на класните стаи бяха украсени с табели: "Не пипай –пада!". И те наистина падаха. Все още никой не се е заинтересувал и от една пропадаща стена там.

Нито една камера не се разходи по маршрута, в признатия от МВР, най-криминогенен район в София, за да видят с какво се срещат елитните ученици по пътя си. Никой не се свърза и със заплашените с нож деца или момичетата, които получаваха предложения за по-лесен начин за печалба от ученето.

Вчера камерите показаха едни зле възпитани и подкрепяни в това от родителите си деца, които не дадоха думата на свой учител да изкаже мнението си. Нещо, на което той ги е учил. Нещо повече - той беше обиждан и ритан.

Но камерите не показаха и това. Не им е казано да го покажат.

С всяка изминала година България се срива в класацията за свобода на медиите. Последните данни на "Репортери без граници" ни поставиха на 106-о място от общо 180 държави. Случаят с НГДЕК е един много показателен пример защо е така.

На снимката: Кадър от състоянието на 13 ОУ през 2013 и 2014 г., който не попадна в обсега на камерите

Вижте по-подробно Техническия паспорт на 13 ОУ тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

Автор: Екип на Actualno.com

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес