Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лента за глава ни дава контрол върху сънищата

03 януари 2014, 10:26 часа • 5049 прочитания

Стартиращата компания iWinks разработва лента за глава, която стимулира живи сънища, пише VentureBeat. Устройството следи сигналите от електроенцефалограмата на мозъка, за да установи фазите по време на сън. Има и вграден акселерометър, който помага да се различи състоянието на лек сън и будното състояние.

Повечето живи сънища се случват по време на REM фазата и тогава преносимото устройство влиза в действие. То стимулира сънуващия с многоцветни LED светлини (от лентата за глава) и нежни звуци (от смарфон). Целта е потребителят да осъзнае, че сънува, без да се събужда и да контролира сънищата си.

Не всеки ще може да изживее живи сънища веднага, предупреждава един от основателите на iWink. Той обяснява, че е необходима практика докато сме будни, за да можем да асоциираме стимулите и по време на сън. До момента само четиримата създатели на компанията са тествали прототипа, но те планират да изпратят пробни устройства на стотици хора, които са ги подкрепили в кампанията им в Kickstarter през юни.

Подобни устройства са разработвани и по-рано, но лентата за глава Aurora е първото, което използва EEG данни. В бъдеще информацията, която устройството събира, може да бъде полезна и на учените.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес