Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космическият апарат "Касини" успя да заснеме Уран

03 май 2014, 14:10 часа • 5611 прочитания

Докато изпълнява мисията си за изследване на Сатурн и спътници му, космическия апарат "Касини" - съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, успя да пренастрои инструментите си и да издебне и снима за пръв път съседния "леден гигант" Уран, съобщи Discovery, цитирана от БТА.

На спиращото дъха изображение Уран се вижда като малка синя точка далече отвъдпръстените на Сатурн. Учените понякога наричат Уран "леден гигант", за да го разграничат от по-големите му събратя - класическите газови гиганти Юпитер и Сатурн.

Когато космическият апарат "Касини" е заснел Уран, планетата се е намирала на около 28,6 астрономически единици от него и Сатурн. Астрономическата единица представлява средното разстояние между Земята и Слънцето и се равнява на 150 милиона километра.

Освен забележително от естетична гледна точка, уловеното от "Касини" изображение на Уран има и практическо приложение. Снимката ще помогне на специалистите, работещи по няколко научни проекта, да калибрират инструментите си.

Снимка: архив

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес