Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карантина преди протест

12 януари 2022, 09:39 часа • 6830 прочитания

Напоследък излизат все повече данни, че прекарването на КОВИД-19 води до спад на коефициента на интелигентност. Тези данни се оспорват, зависи явно и от изследването, но е показателно, че се трупат.

Вчера (11 януари) кажи-речи всички важни държавни люде се карантинираха. Стана, след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителен тест за COVID-19. Той участва на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) - поседя 5-6 часа в затворено помещение с всичко най-важно като държавни и политически представители в България и ... държава под карантина!

Ситуацията за пореден път е абсурдна - с марка "България". Заради нея сега има и ще има за пореден път конспирации, които пак оформят устойчиво обществено мнение. Ето защо:

1. Гневим се: Минчев не е болен, няма положителен тест, всичко е заради протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат

Тази конспирация се подхранва само и единствено защото всичко живо на този съвет се карантинира като контактно лице. В България всички знаем какво става с контактните лица - контролът дали са карантинирани на практика е невъзможен! Доказателството - ние дори активните потвърдени случаи официално не успяваме да карантинираме! Всеки може да прочете в линка и сам да се увери - или това, или Единният информационен портал подава грешна информация! Надявам се скоро да се изясни. Заради тази практическа ситуация, сега много хора се вбесяват и разсъждават на база емоция - ако бях аз, кога щяха да ме карантинират. И почват конспирациите.

В интерес на истината ще видим дали може да говорим за конспирация и по още един начин - на 11.01.22 влезе в сила заповед за по-малка карантина за COVID-болни. Въпросът е дали карантинираните от КСНС ще им броим карантината по тази заповед или по старата. В новата изрично е уточнено, че заварено положение т.е. ако си бил в карантина преди новото разпореждане, си стоиш толкова време, колкото е предвидено в старото - 14 дни за доказано заразени с тест, 10 за контактни лица на доказано заразени с тест. Но директорът на РЗИ София вече каза, че са карантинирани по новата заповед - 7 дни. Няма как това да не налива масло в огъня на социалните мрежи - че ги е страх от протеста и действат да го омаломощят. Нищо, че още миналата седмица беше обявено, че карантината ще бъде намалена и предстои заповед. Нищо, че в полза на властта действа и официалното съобщение, че Кирил Петков няма да ходи в Скопие на 18 януари. Тогава всъщност изтичат 7 дни от карантинирането му!

2. Караме с повече доверие: Минчев действително е болен

Когато имаш пандемия и поредна вълна, най-нормалното нещо е човек, който работи с много хора и има много срещи, да се зарази. Тук неудобният въпрос е само един - като се прави такова голямо събиране в затворено помещение при надигаща се поредна вълна от КОВИД, защо няма бързи тестове за вход? Не пожелание, а задължително! Като ходят в чужбина Радев и Петков на някое засукано международно събитие, питат ли ги дали имат зелен сертификат, или и тестове им правят отделно от това? За Минчев беше съобщено, че почувствал зле след КСНС, тествал се и хоп, светнало. А ако се беше тествал няколко часа по-рано нямаше ли? Ако бяха тествали всички?

Всъщност ако освен Минчев се появят и други заразени от КСНС, това ще е най-убедително за повечето хора, че действително той е бил заразен. Възможно е заради маските да няма друг заразен, но много хора не биха го повярвали предвид и цялата пропаганда и срещу маските.

Между другото, цял ден вчера (11 декември) РЗИ не успя да издири и карантинира всички участници в съвета при президента. Можеше да се обадим на китайското РЗИ, че иначе като нищо издирването ще продължи и след края на пандемията.

Такива недомислици от хора и структури, от които се очаква да мислят на най-високо ниво, водят след себе си натрупване на обществено мнение. Не от вчера, не от онзи ден - от години. И резултатът накрая е, че като дойде пандемия, като сме номер едно по смъртност, много добре си проличава как количествените натрупвания са довели до качествени изменения! Но пък кога ли друг път щяхме да видим организатор на протест да дава заявка да го води дистанционно! Експериментално си е!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес