Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как би изглеждал светът, ако Wi-Fi сигналът се виждаше?

14 декември 2013, 09:01 часа • 9117 прочитания

Всеки знае какво е Wi-Fi – това е безжичният сигнал, който получаваме, за да имаме достъп до интернет от всяко място чрез компютър, смартфон, таблет и други устройства. Това става с помощта на високочестотни радиовълни, които ние не виждаме. Но как би изглеждал светът, ако можехме да виждаме Wi-Fi сигналът около нас, се питат учените.

Отговорът е логичен – околната среда е потънала в електрическа мъгла от вълни, а на местата, където има много на брой хора като центровете на градовете, мъглата е толкова гъста, че наподобява плътен смог.

За да бъде нагледно демонстрирано това с помощта на илюстрации, учените се обърнали за помощ към художника Николай Лам. Той в екип със специалиста от NASA М. Браунинг Фогел създали серия от изображения, на които Wi-Fi сигналът може да бъде видян оцветен в различни цветове.

В основата на създадените илюстрации стоят физическите закони и принципи за разпространение на радиовълни, като са отчетени особеностите на високочестотния диапазон, в който работят устройствата, използващи Wi-Fi. Взети са предвид спецификите на 2.4-гигахерцовите вълни, тяхната честота, амплитуда и периметър на разпространение.

С различни цветове – червен, жълт, син и зелен, на изображенията са показани различните честотни канали, които са добре познати на хората, запознати малко или повече с работата на оборудване в стандарта Wi-Fi.

Известно е, че всяко устройство, притежаващо Wi-Fi предавател, формира около себе си сферична област от радиовълни, силата на които намалява с отдалечаването от източника на сигнала. Размерите на тази област може да се от 20 до 100 метра – в зависимост от мощността на предаващото устройство. Високочестотните вълни обаче трудно преминават през стени и дори дърветата понякога се явяват сериозни препятствия, значително намаляващи качеството на тези радиосигнали. Точно по тази причина на изображенията може да се види колко сложна е картината на разпространение на радиовълните в околната среда. Проектът е представен и на краткото видео, което може да видите към статията.

Автор: Анна Маринова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес