Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И на "бизнеса" му се досвидя демокрацията

18 януари 2018, 11:06 часа • 7206 прочитания

Не може референдуми като този в Трън или в Генерал Тошево да решават съдбата на икономиката на България. С тази теза новосформираната Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) обясни какво спъва икономическото развитие на България и провидя "зелен рекет" в тези референдуми.

Коментар на редактора

Ама разбира се, че не може. Как да може някакви си там обикновени хорица да бъдат питани? Какво пък знаят те, несретниците? Да си налягат там парцалите, нали им вдигнаха минималната работна заплата. То и минимална работна заплата не трябва да има, и тя пречи на развитието на икономиката, както и почивните дни, даже въобще почивката.

Не се обърквайте, това не е цитат на мислите на Кирил Домусчиев, Васил Велев и Божидар Данев, макар че кой знае. Това обаче със сигурност е поразително близо до най-съкровените им желания за развитие на бизнес.

Господата работодатели не виждат проблем във факта, че подкрепят политици, които съсипаха образованието ни, сваляйки безспорно коефициента на интелигентност на нацията, за да може по-лесно да им вървят манипулациите. Не виждат и проблем, че не могат да убедят хората в Трън и в Генерал Тошево в ползата от съответните проекти, заради които имаше референдуми. Да ги припомним – в Трън се готвеше проект за отваряне на златна мина, в Генерал Тошево пък имаше инвестиционно намерение за конвенционален добив на газ. Жителите на Трън се възпротивиха заради стари държавни доклади за наличие на уран, а тези в Генерал Тошево се уплашиха, че новият газов добив ще замърси подпочвените води в Добруджа. Все страхове, които биха могли да бъдат преодолени с научни доказателства (например, че в Добруджа и сега си има добив на конвенционален газ, а срещу него няма никакви протести; че добивът се прави по отдавна утвърдени методи, които са се доказали с годините; и даже да се посочи кои са тези методи?!), ако обаче образованието ни беше на ниво, за да приемаме научния подход като водещ при решаване на даден проблем. Но не е – затова и хората не повярваха. И никой не може да ги вини – защото в България има куп "бизнес" примери, превърнали се в грандиозни измами! Защото няма държава, която да наказва такива измами - сурово и безкомпромисно, така че на измамниците да им държи влажно и да има гаранция, че когато някой иска да прави нещо и обяснява как ще го направи, то той говори истината!

Затова и господата от АОБР първо да погледнат себе си, а след това да обясняват за "рекет". Защото трудно ще обяснят как около най-големите ни бизнесмени винаги виси сянката на симбиозата със съответната политическа власт посредством тлъсти обществени поръчки и важни сфери на влияние. И докато няма адекватно обяснение, а след това решение на тези зависимост (разбирайте прекъсването им, г-да работодатели), нямате изобщо право да обелвате и дума за местните референдуми. Те са законно право и инструмент за управление така, както трябва да бъде!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес