Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапче ще замести неприятните инжекции

06 октомври 2014, 11:16 часа • 4634 прочитания

Едва ли има човек, комуто е приятно да му бият инжекция. Някои дори изпитват неистов ужас от игли, а при децата въпросът също е много деликатен, въпреки че не са малко лекарствените препарати, при които това е единственият начин да бъдат приложени.

Водени от тази идея, специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили хапче с микроигли по повърхността. Благодарение на него много от гореспоменатите лекарства ще могат да се приемат през устата,премахвайки необходимостта от инжектирането им, съобщава сайтът Медгаджет.

Хапчето е с покритие от чувствителен към киселинността материал, който се разтваря след попадане в червата. Благодарение на него капсулата не се различава от стандартните таблетки и не дразни хранопровода.

След поглъщането и разграждането на покритието му, мускулите на стомашно-чревния тракт, които придвижват храната напред, притискат хапчето, принуждавайки го да освободи съдържанието си през микроиглите.

Технологията все още е концептуална, но дава надежда на милиони хора с диабет, както и на тези, които е боят от игли,че животът може да стане по-добър без спринцовки.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес