Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакери атакуваха през Twitter правителствата на европейски държави

28 февруари 2013, 10:08 часа • 955 прочитания

Група неизвестни хакери, занимаващи се със събирането на информация по незаконен път, успяха да проникнат в компютърните системи на правителствените служби на редица европейски страни. За това съобщават представители от унгарската фирма CrySyS и антивирусната компания Kaspersky Lab.

„Това е уникална, нова и необичайна атака. Техническите характеристики показват, че такава нова заплаха по-рано не е срещана“, коментира Курт Баумгартнер, един от водещите научни сътрудници в сферата на безопасност в Kaspersky Lab.

Цел на злонамерените атаки станали правителствените компютри на Чехия, Ирландия, Португалия и Румъния. Хакерите проявили също интерес към Украйна, Белгия и дори към Америка. Те успели да взломят десетки компютърни системи, благодарение на откритите преди две седмици „дупки“ в системата за безопасност на компютърните програми Adobe Reader и Adobe Acrobat, които са продукти на американската компания Adobe Systems. Както е известно, софтуерът е широко използван и е необходим за работа с едни от най-разпространените в света файлове – PDF формат.

Използваната от хакерите програма носи названието "MiniDuke", съобщават специалистите.

Компютърните престъпници заразили харддисковете на жертвите си с файлове-вируси, с чиято помощ успели да извършат пълен мониторинг на интересуващите ги компютърни системи и безпроблемно да свалят необходимата им информация. Необичайното в атаката е начинът за осъществяване на връзка с жертвите.

За целта хакерите използвали нетрадиционен достъп през Twitter и чрез най-популярната интернет търсачка – Google.

Според изследователите от CrySyS и Kaspersky Lab, нивото на професионализъм, проявено при хакерската атака, доказва, че зад нея стои цяла правителствена служба. Все пак обаче е трудно да бъде определено която точно държава е отговорна за осъществения кибершпионаж.

Заради откритите слаби звена в сигурността от Adobe Systems пуснаха преди дни допълнени към програмите Adobe Reader и Adobe Acrobat, чиято цел е да защити потребителите от хакерския "MiniDuke".

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес