Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гейт в полето

16 октомври 2017, 09:39 часа • 7910 прочитания

Помните ли още свободата на словото? Скоро беше актуална тема, но в България бързо забравяме. А "Хасковогейт"? И това беше скорошна тема, но преди "свободата на словото", та сигурно съвсем е отишла в забравата. Но нали трябва да го браним това слово - хайде да опитаме.

И така - какво се случва по скандала на есента "Хасковогейт"? Нищо. Кучетата си лаят, керванът си върви - за Делян Добрев няма никакви последствия, даже за кмета на Хасково няма, въпреки отлюспването на думи от ГЕРБ. Добрев не видя нищо нередно да имаш роднини на общински постове, щом те са супер професионалисти. Колко точно са професионалисти широката общественост така и не разбра.

По-интересното в този "гейт" е друго - защо сега? Да не би навсякъде в България да не е така? Когато нещо не ви е ясно, винаги следвайте парите - стара като света максима.

Под сурдинка някои журналисти - например Иво Инджев, написаха, че атаката срещу Делян Добрев е заради АЕЦ "Белене". Тезата - Добрев спря проекта и затова сега отнесе шамарите от "петата колона". Теза, която обаче е леко странна - защото докладът на Добрев по проекта е отпреди шест години! Кой чака толкова дълго, че да си го върне?

Доста по-интересна е друга информация, на блогъра Георги Котев - че като министър на икономиката и енергетиката Добрев внася доклада за прекратяване на Допълнение №14 (на 28.03.2012) към договора с "Атомстройекспорт" за "Белене" три дни преди то да изтече (на 31.03.2012)! Нататък всички знаем - арбитраж и 620 млн. евро за руснаците. И тук е редно да зададем няколко въпроса* - ей така, заради свободата на словото:

1. Вярно ли е това, г-н Добрев?

2. Ако е вярно, защо не изчакахте да изтече споразумението?

3. Ако срокът на споразумението беше изтекъл, щяха ли да могат руснаците да ни съдят? (малко риторичен въпрос, но нали сме наивници, питаме)

И още три подвъпроса към г-н Добрев

а) Бяхте ли свидетел на руската страна по време на арбитража в Женева срещу НЕК?

б) Платен ли Ви е хонорар за това?

в) Можехте ли да не отидете да свидетелствате?

Отговорите на тези въпроси със сигурност ще хвърлят повече светлина върху "гьола", който струва милиарди на българите и то в момент, в който сегашният ни енергиен министър Теменужка Петкова ходи до Русия и хич и не благоволи да говори в подробности за какво си говори с "Газпром", а веднага след това в България дойдоха представители на "Росатом" и в публичното пространство цъфнаха думичките "АЕЦ "Белене" и "нов договор". А още не сме се "зарадвали" на втория реактор за "Белене", който си платихме като попове - там, с тези 620 млн. евро от нашите джобове ...

* Въпросите са изпратени на официалната електронна поща на г-н Добрев и отговорите им ще бъдат публикувани в момента, в който бъдат върнати!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес