Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фермерски пазар в София

12 юли 2012, 09:44 часа • 10073 прочитания

"Слънце-Луна" и "Хранкооп" организират Фермерски пазар в София на местните и био производители. Верни на принципа за солидарност и хранителна независимост, сега "Хранкооп" предлагат общодостъпен начин с вход свободен за снабдяване с чиста и свежа екологично отгледана храна. Това е място, където ще може да се срещнем с тези, които произвеждат храната ни и шанс да се запознаем и поговорим с тях.

"Хранкооп" е свободна гражданска инициатива за директна връзка между потребители и производители. Съществува от 2 години и половина като онлайн група. Целите ни са да осигурим достъп до хубава чиста и прясна храна на достъпни цени. Подпомагаме производителите със солидарни акции във фермите и чрез директни поръчки към тях. Една от основните ни трудности беше, че липсваше място за среща. Благодарение на ресторант "Слънце-Луна" се намери такова място.

В сърцето на града, вегетарианският ресторант "Слънце - Луна" осигури своята слънчева тераса, за да бъдат предлагани свободно плодовете на Земята. Без предварителна заявка, без препоръки, храна, отгледана с любов към земята и хората. Целта е да купим направо от производителя и да направим личен контакт. Така ние го подпомагаме и той може да вземе справедливи пари за своя труд, без прекупвачи. Създаваме енергийна връзка между нас и храната. Фермерите също се срещат, обменят един с друг семена, знания, опитности. Могат да се обединяват и да си помагат безвъзмездно и приятелски.

Пазарът ще се организира всеки петък от 17 до 20 часа в кв. Лозенец, ул. Вежен 12А. Засега все още присъствието на фермери не е гарантирано, но първата среща мина обещаващо. Имаше мляко и млечни продукти от ферма "Елата", череши от Кюстендил, зеленчуци от Мало Пещене, жито, ръж и шипков мармалад от Странджа, чесън и туршия от Дъбово. Заповядайте да се срещнете с истинските неща и хората, които ги отглеждат. Плановете ни занапред включват тематични дни според сезона, приятна атмосфера с музика и танци, готвене на вкусни летни ястия от пресни органични продукти... Всичко зависи от интереса и участието на свободните хора - Вие!

Отзивите на производителите:

Страхотни сте!! Това е наистина НЕЩО, което липсва в големия град!! Чудесна инициатива!! Поздравления! От ферма Елата бихме искали да участваме.
-
Веси от ферма "Елата", Плана -

Много ми се иска да участвам на този пазар, но разходите за транспорт и др. просто ни убиват. Не можем и да се комбинираме, поради обемноста на продукцията. Може би като ми излезнат гъбите ще се получи... сега работя по идеята да докарам хората на почивка при мен (знаеш колко е красива планината) с дегустация на биохрани напитки и др. развлечения...
- Атанас Топалов, с. Извор, Пловдивско -

Здравейте, идеята ви е чудесна. Поздравяваме ви за всичко, което правите за да ползваме всичко добро, с което майката ЗЕМЯ ни дарява. Точно в този период нямаме възможност да се включим. Първо имаше още много работа във фермата, а ранните ни плодове бяха малко. Ще ни бъде трудно с пресните плодове и зеленчуци да се включим. Може би по- нататък с преработени, които също са чудесни.
- Димитър Стоянов - чичо Митко, с. Бачково -

За да следите организацията на Пазара, присъединете се към събитието във Фейсбук

Автор: Илия Пчеларов, снимки: Jo Bradshaw, Tearsoforpheus.com

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес