Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ебола в България - на гол тумбак, чифте пищови

22 ноември 2014, 10:05 часа • 4361 прочитания

Открита телефонна линия, на която да се обаждат добросъвестните български и чужди граждани, стъпващи на родната ни земя след посещение на страни с висок риск от зараза с ебола, ще прави здравното ни министерство. Това обяви здравният министър Петър Москов, след като цяла нощ между 20т-и и 21-ви ноември си играхме на тук има, тук няма ебола.

Коментар на редактора

Ако ще разчитаме на добросъвестност, спукана ни е работата. Щом искаме да елиминираме всякаква възможност от случаи на ебола на българска територия, не можем да разчитаме на добросъвестност. С добросъвестност стигаме само до клипчета в социалните мрежи как катаджиите вземат рушвети. При опасност като ебола се разчита на ред, на казарма.

Решението е просто и недемократично – който идва от Сиера Леоне, Либерия и Гвинея в България, да подлежи на карантина. Като всяка болест и ебола си има инкубационен период – просто още от летището или границата всеки, идващ от гореизброените африкански държави, да отива в съответно инфекциозно отделение и да изкарва определения брой дни карантина. Или да бъде задължително тестван. Не е демократично, но е сигурно.

Сигурен съм, че министър Москов добре го знае това. Но знае и, че освен ВМА няма друго оборудвано място да поеме случай на ебола. Та ние нямаме и достатъчно защитни облекла за медицинския ни персонал. Затова и разчитаме на добросъвестност, вместо на истински мерки.

Ебола не е най-големият проблем на България. Все още катастрофите по пътищата вземат повече жертви. Но ебола е пример, че държавата е сбъркана. И разчитаме само на Господ да ни пази.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес