Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали ни мислят за губерния?

20 септември 2016, 09:25 часа • 13193 прочитания

Пьотр Толстой, едно от най-популярните лица на най-гледания и финансиран от руската държава Първи телевизионен канал, направи скандално изказване. След като кореспондентът на БНТ му пожела, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България, Толстой отговори: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Коментар на редактора

Звучи като истина, нали?! С икономическата мощ, която притежава Русия, сякаш няма нищо по-лесно от това да си купи България - едно бившо подобие на някогашна губерния.

Факт е, че руските туристи у нас са завладели курорти като Несебър и Созопол, но през последните години браншът отчита спад в търсенето на имоти от страна на руснаците.

Факт е и че голяма част от обществото ни е разделена в двете крайности: едната разглежда Русия като заплаха за евроатлантическите ценности, другата - плюе по тях и си сипва примерно водка. Това обаче сега няма никакво значение.

И друго нещо е факт: подобно изказване за страна, която по Конституция е суверенна държава, е крайно недопустимо и скандално. Нещо повече, то е обидно и унизително за всеки български гражданин, независимо от чувствата, които таи към Русия.

Пьотр Толстой е известен с категоричната си подкрепа за президента Владимир Путин и неведнъж се е обявявал срещу протестите в Украйна за присъединяването й към Европейския съюз.

В своето изказване от неделя пред БНТ той говори и за това как Съюзът не трябва да присъединява страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия. Интересно е България влиза ли в тази "зона"?

А дали на север ни мислят за губерния, уважаеми читатели?! Губерния, с която могат да разполагат както намерят за добре. Губерния, която обаче се изхлъзва покрай грандиозни енергийни проекти, а после бива съдена и принудена да плаща. Достатъчно е само да погледнем ситуацията около "гьола" АЕЦ "Белене" и "Южен поток", за да е ясно, че с немарливото си поведение лазим по нервите и на Кремъл, и на Брюксел.

Затова "губернията" поне трябваше да отговори! И го направи. Външният ни министър реагира на изказването на Толстой, макар традиционно това да стана със закъснение. И така се прави, ако искаме да запазим някакъв авторитет и достойнство като независима държава. Иначе е много лесно да наведем глава и да се правим на важни само пред жабите от нашия си гьол.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес