Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Curiosity започна изследвания на марсианската "Австралия"

09 април 2014, 09:53 часа • 3425 прочитания

Марсоходът Curiosity започна провеждането на научни изследвания на специално място от повърхността на Марс, наречено "the Kimberly" – в чест на окръг, разположен в западната част на Австралия. Съдейки по изображенията, изпращани от апарата, марсианският регион има много по-голямо отношение към Австралия, отколкото можем да си представим.

Навигационната камера на марсохода Navcam е направила снимка на необичаен марсиански камък, който вследствие на ерозионни процеси е придобил интересна форма, доста напомняща тази на австралийския континент.

Учените поясняват, че това със сигурност е парейдолическа илюзия – психологически феномен, при който хората „обличат“ в познати форми обекти, имащи случайни очертания.

Марсоходът Curiosity достигна Kimberly в средата на миналата седмица и веднага започна да изучава намиращите се там скали, камъни и други геоложки особености, които могат да предоставят на учените повече информация за геологията и миналото на Червената планета. Трябва да отбележим, че тази точка от повърхността на Марс е наблюдавана от учените от доста време, но с помощта на орбитални космически апарати.

Някои характерни особености на Kimberly дават надежда на учените, че това място ще стане истинска „съкровищница“ за нови научни открития.

„Мястото Kimberly се намира на малко възвишение. Там в изобилие може да се намерят множество древни скали, които на другите места са скрити под дебел слой земя и други, по-късно образували се скали“, разказва Мелиса Райс, научен ръководител на мисията Curiosity от страна на Калифорнийския технологически институт.

Марсоходът ще остане в Kimberly още няколко седмици и ще използва устройството си за извършване на сондажи за получаване на образци от древния материал. С помощта на бордовата си химическа лаборатория и лазерен анализатор Curiosity ще проведе подробен анализ на пробите. Това ще позволи да бъде извършено сравнение на състава на скалите с този на образците от Yellowknife Bay, където машината остана в продължение на месец миналата година, занимавайки се с подобни изследвания.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес