Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ало, ало! Нощен ястреб вика президентската партия!*

21 април 2022, 09:39 часа • 24184 прочитания

Големи драми си текат тихо и кротко, почти незабелязани от политолози, наблюдатели и анализатори. И те далеч не са само за парите за пътища, нито за съдебната реформа, които са бели кахъри на фона на това как, кога и защо да (не) възникне нова политическа сила.

Ето, Нощен ястреб вика ли, вика президентската партия, а нея хич я няма. Даже и по-зле става - Радев не искал да има нищо общо с проекта на Стефан Янев, твърдят разшифровани шифрограми.

Бившият служебен премиер уж ще прави партия, която трябваше уж да е президентска, но явно онзи с малкия танк му е минал път или нещо още по-лошо се е случило, та Радев бил пас.

Всъщност, от двамата Радев е по-големият ястреб. Може да са от една школа и от една закалка, но Стефан Янев си остава един кадрови военен, верен на някакви принципи, докато Радев доста израстна като политик. Дали е талант или умение да се въртиш - не е ясно, но президентът минава за успешен - поне в очите на онези, които вярват в успешните политици, дървеното желязо и плоската Земя.

"Хочешь танцевать - умей вертеться!" - мнозина даже не са и чували тази съветска максима, а тя е толкова актуална във времена на четворни коалиции. В които една евентуална президентската партия се явява своего рода пети елемент. Нищо лошо, ако беше изобщо възможен този елемент. Но ако Радев по някаква причина наистина не желае да се обвързва с бъдещата формация, тази неродена мома ще си остане просто един фолклор - с всичките му там наричания, мълчани води и росни китки. Съдейки по заелите се с новия политически проект, изброеното е налице.

Погледнато стратегически, Радев има нужда от бъдещо политическо влияние. И по законите на демокрацията това е възможно само и единствено чрез партия, с която да се ходи на избори. Но по законите на българската действителност са възможни и други неща. Например, Радев просто да изчаква по-сгоден за него самия момент, а това със сигурност не е днешният. Или по-податлив на командорене партиен лидер. Какъвто със сигурност не е Янев.

Така пъзелът добива завършен вид.

За какво обаче беше цялата тупурдия? Много е възможно петият елемент всъщност да си е една пета колона, а в момента Русия има особена нужда от такава у нас. Въпросът е с какво Янев може да е по-незаменим от Костадинов, примерно? Лидерът на "Възраждане" показа нагледно как от нищо се прави нещо. Янев показа обратното - как от нещо се прави нищо. И то за отрицателно време.

Горките леви избиратели, така и не случиха на хора, които хем да са праволинейни като Янев, хем да са оправни като Костадинов. Остава им единствено възможният избор - отново да си гласуват за БСП. Като за по-малкото зло. Дали пък не е точно това целта?

Лявото може би има шанс да получи още един свой изразител в лицето на Стефан Янев, но вероятността е малка. Ако той направи грешката да се обвърже с Мая Манолова, още преди да е регистрирал партията, отива директно на кино. Янев обаче не е нито наивен, нито лесен за договорки. И точно тази праволинейност може да го лиши от политическо бъдеще. Защото споменатото въртене всъщност движи политиката - днес си с едни, утре си с други. Нещо, което за една президентска партия би било невъзможно по дефолт - тя или ще се създаде като пропрезидентска и ще остане изцяло такава, или ще бъде поредната политическа Неродена мома.

Автор: Стефан Стефанов

* КРАТЪК КОМЕНТАР ОТ ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР ИВАЙЛО АЧЕВ: Във вчерашното предаване "Лице в лице" Стефан Янев отново показа какво защитава - защитава Владимир Путин. Янев е против военна помощ за Украйна, защото така се удължавала агонията и страданията на хората. Аз го разбирам така - украинците се давят, ние да не им хвърляме пояс и да се мъчим да им помогнат да стигнат до брега, а да ги оставим да се удавят. Може и да им понатиснем главата, за по-бързо. В тази връзка Янев даже намекна как, видите ли, в една друга реалност можело Украйна да бъде агресорът. По-смело, другарю генерал, направо кажете, че са бандеровци и фашисти - какво се криете, хората с капка мозък в главата отдавна ви разбраха. Такова поведение на български генерал е меко казано срамно. Точно такива като Янев са били на път да ни направят 16-та република на СССР. И явно още не са останали в историята!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес