Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международен ден на детската книга

01 април 2012, 07:07 часа • 16169 прочитания

Знаете ли, че детските книги също празнуват? Техният празник е на 2-ри април!

Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца.

За трета поредна година АБК, в партньорство със Столична община, МОМН, БНТ, БНР, Столична библиотека и ББИА организират детски празник около езерото Ариана на 31 март и 1 април, посветен на Международния ден на детската книга, под надслов „Подарете на детето си книга! Подарете му празник!“

Празникът на детската книга ще бъде подкрепен и от известни личности и родители, които ще споделят любимо четиво на сцената край езерото Ариана в двата дни на празника от 10 до 18 часа.

Тридесет български издателства са подготвили срещи с автори, художници, представяния на книги, игри, състезания и други изненади за децата. В дните на празника ще гостуват известни български автори за деца. На сцената ще се представят детски вокални и танцови групи. За доброто настроение ще се погрижи театър „Ариел”, телевизия „Да Винчи лърнинг” - образователен канал за цялото семейство, ще бъдат раздадени много подаръци и награди.

Заедно с това присъстващите ще имат възможност да разгледат най-новите издания за деца и да си купят книга с автограф на специализирания базар, на който издателите участници ще представят своите книги.

Министерство на образованието инициира информационна кампания за отбелязването на 2 април в училищата в цялата страна с препоръка празникът да започне с четене на приказка, с гостуване на писател или изчитане на тазгодишнто послание на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на Международния ден на детската книга. Тази година страна домакин на празника е Мексико, а посланието е „Имало едно време...“ Няма нищо по-просто и по-истинско от това да подарим на децата до себе си по една книга, по една приказна история.

Заповядайте на Празника на детската книга! Всички са добре дошли!

 

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес