Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фотоизложба: Москва - неуспешният преврат

26 март 2012, 08:19 часа • 944 прочитания

Фото изложба: Москва - неуспешният преврат /автор Антоан Божинов/

До 30 март в зала "Безименна" и зала "Гъливер" на Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов"

Москва - неуспешният преврат

Фотоизложба с автор Антоан Божинов

"През 1989 и 1991 г. посетих Москва и имах времето и възможността да се разходя из града, да усетя атмосферата му, да поснимам. Лятото на 89-та беше заредено с очакване за промени, приповдигнато настроение, освободеност и надежда. Две години по-късно пътувах пак натам с нощен влак... Рано сутринта композицията неочаквано спря за около два часа. Наоколо - борова гора. Включи се централното радио, дикторът с равен глас съобщи, че извънреден комитет от висши офицери е взел властта, за да се справи с нарасналата престъпност. 19-и август. След това влакът безпрепятствено стигна до гарата. "Пучът" не успя. Опитът да се отстрани тогавашният съветски президент Горбачов, да се спре "перестройката" и да се върне времето назад се провали. Три дни обикалях барикадите, московчани бяха в центъра, защитавайки "Белия дом" (сградата на тогавашния съветски Парламент)... Имаше три жертви от защитниците. Грандиозно погребение. Това беше краят на Съветския съюз, преименувал се незадълго в ОНД (Общност на независимите държави). През последните 20 г. в Москва неведнъж насилието се е просмуквало по улиците. Атентати, убийства... Всъщност по какъв начин предстои да се развият промените, започнати от Горбачов, е трудно да се прогнозира. Но със сигурност танковете не са решение..."

"През лятото на 1989 г. попаднах в група, която трябваше да представи най-доброто от българската индустрия във ВДНХ, Москва, та дано Горбачов се смили и одобри поредната акция на Живков срещу българските турци - така наречената тогава "Голяма екскурзия". Това не се случи, въпреки, че останахме в палатата около месец и половина. Но ми даде възможност да се разходя и поснимам перестроечна Москва. Усещаше се дух на промяна, приповдигнато настроение, освободеност и надежда... въпреки че градът и хората външно изглеждаха както и през 1980-та и 1987-ма, когато бях там.

Две години по-късно отново пътувах за Москва в нощен влак, рано сутринта композицията неочаквано спря за около два часа. Наоколо до хоризонта се простираше борова гора. От високоговорителите в купето се включи централното радио, дикторът с равен глас съобщи, че извънреден комитет от полковници е взел властта в ръцете си, за да се справи с нарасналата престъпност в страната. 19-ти август. След това влакът продължи и безпрепятствено стигна до гарата. Три дни обикалях барикадите, московчани бяха излезли в центъра на града, заобиколили "Белия дом" и прекъснали всички по-важни пътни артерии... Почти непрекъснато валеше. Дивизията, която полковниците бяха мобилизирали за справяне с безредиците и атака на парламента, след като стигна до него, се обърна и почна да го защитава. Слава Богу, превратът (пучът) не успя, имаше три жертви от защитниците, но това събитие като че ли обещаваше да отключи вратата на истинските промени...

Сега, след 20 години, събрах снимките от тези две пътувания в една колекция - която надявам се казва неща, които не се нуждаят от текст. А как ще се развият промените в Русия, все още никой не може да каже..."

Авторът

Изложбата е отворена за посещение до 30 март, всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя

Вход свободен

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес