Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски музикален фестивал

22 март 2012, 08:14 часа • 12991 прочитания

Деветото издание на Европейския музикален фестивал - Варна 2012 ще радва варненските меломани от 22 март до 4 май. В този по-продължителен отрязък от пролетта организаторите от агенция „Елит мюзик” и „Кантус Фирмус” ще предложат на ценителите високи образци и на класическия канон, но и на един друг тип музика. „Тази година специалният акцент е world музиката – казва директорът на фестивала Мария Кондова, –продължаваме и традицията да обединяваме интересни проекти с ярки имена”.

Европейският музикален фестивал се реализира с подкрепата на Община Варна.

Откриването на 22 март във Варненската опера ще бъде впечатляващо. Ще гостува “World orchestra” на Гжеж Пиотровски. Полският саксофонист и диригент е създал формация, която прави авторска музика с традиционните инструменти на различни култури, с уникални изпълнители, вплитайки в едно етно, поп и джаз. Голямото българско има в проекта е Теодосий Спасов. Негови партньори на сцената ще бъдат уникалната норвежка певица Рут Вилхелмине Майер, Марсел Комендат – цимбал, Роберт Люти - перкусии и още звезди на world жанра заедно със струнен състав на Държавна опера Варна.

За Grzech Piotrowski World Orchestra критиката казва, че е много повече от един съвременно звучащ проект. Той е музикално пътешествие, изпълнено с изтънчени емоции и магия, сътрудничество между съмишленици с ярки индивидуалности и темперамент, диалог между традиция и съвременност, между световните култури и пулсиращата енергията на 21 век.

Фестивалът продължава със „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров, но в компанията на перкусионистите Татяна Колева и Емануел Сежурне на 29 март. Това ще бъде концерт събитие, защото Сежурне е едно от световно признатите имена в перкусиите и ще поднесе своя концерт за маримба, вибрафон и струнен оркестър на варненската публика само ден след световната му премиера на Мартенски музикални дни в Русе. А и виртуозната Татяна Колева, която накара варненци да се влюбят в звука на ударните, ще дойде заедно със своята младежка формация „Youth Percussion Pool”.

Татяна Колева живее и работи в Холандия. Ангажирана е активно с представяне и популяризиране на нова музика и артформи по цял свят и е призната за едно от водещите имена в областта на съвременната перкусионна музика.

Емануел Сежурне е френски композитор и перкусионист, чиято музика, изпълнена с ритъм, романтика и енергия, е вдъхновена както от западната класическа традиция, така и от популярния европейски джаз и рок. Композициите му се изпълняват в редица страни и са част от репертоара на много световни оркестри. Едновременно с композирането, Сежурне прави и кариера като увагаван перкусионист.

Концертът ще отбележи 50-годшнината на “Софийски солисти”. Камерен ансамбъл “Софийски солисти” е създаден през ноември 1961 г. от група млади оркестранти от Софийската опера. Сред диригентите, оставили ярък отпечатък в развитието на ансамбъла се открочват имената на Васил Казанджиев, Константин Илиев, Добрин Петков, Емил Табаков и Пламен Джуров, с който работят постоянно от 1988 г. до сега.

Изискано камерно преживяване ще предложат Джанмария Бонино от Италия и Тодор Петров на 10 април в Градската художествена галерия, където ще изпълнят транскрипции за две пиана на симфонични творби от Лист. Това са пианисти, които изследват класическото наследство и откриват рядко изпълнявани творби.

Джанмария Бонино завършва Консерваторията Джузепе Верди в Милано и Консерваторията на Люцерн. Има диплома по пиано и от Висшата консерватория във Винтертур, както и по чембало от Консерваторията в Генуа. Артистичната кариера на Бонино е свързана с много концерти в Италия и чужбина – Австралия, Австрия, Русия и др.

Тодор Петров завършва ДМА „Панчо Владигеров”. Участва в различни международни курсове във Ваймар, Залцбург, Прага. През 1981-1982 специализира в Париж и Ница пиано, камерна музика и клавесин. От 1990 Тодор Петров концертира активно в Италия, където живее от 1994. Свири на редица престижни фестивали, занимава се и с издирване и записване на неизпълнявани творби.

Сонати от Моцарт, Бетовен и Франк ще прозвучат на 12 април в интерпретация на двама музиканти с успешна кариера – Димитър Буров - цигулка и Милко Милков - пиано. И двамата са варненци, възпитаници на НУИ „Добри Христов”, но за пръв път ще излязат на една сцена.

Димитър Буров завършва музикалното училище във Варна през 1984
ДМА „Панчо Владигеров”. Посещава и майсторските класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова. През 1988 e награден с пълна стипендия от Британския съвет и продължава обучението си в Guildhall School of Music and Drama – Лондон при проф.Ифра Нийман. След дипломирането си гради кариера като преподавател и изпълнител цигулар и виолист.

Милко Милков завършва Музикалното училище във Варна и ДМА “Панчо Владигеров”. През 1993 - 1995 г. специализира в майсторския клас на Музикалната академия “Санта Чечилия” – Рим. Участва в Майсторските класове по интерпретация на Маестро Марчело Абадо и проф. Жермен Муние. Лауреат е на редица български и международни конкурси, сред които: “Senigallia” – Италия, Международния конкурс за млади музиканти “Тrofeo di Tortona” – Италия.

Светски блясък и много емоции обещава последният концерт от фестивала - „Hello Brodway” от цикъла „Музиката на Америка” на 4 май в Операта. В него любимецът на публиката - тенорът Орлин Горанов ще си партнира със сопраното Даниела Димова и мецосопраното Олга Михайлова-Динова. С тях ще бъдат и хорът и оркестърът на Варненската опера. Диригент е Юли Дамянов. Концертът ще осъществява съвместно с ТМПЦ Варна.

Билетите за концертите от Европейския музикален фестивал са на цени от 8 до 25 лв. и могат да се купят от касата на Държавна опера – Варна.

За най-запалените меломани „Елит мюзик” предлага атрактивни пакетни предложения:
Пакет Класик 2 включва 2 концерта и е на цена от 20.00 лв., Пакет Класик 3 - 3 концерта за 25.00 лв., Пакет Broadway - 2 концерта за 25.00 лв., Пакет Broadway - 3 концерта за 30.00 лв. Разбира се най-изгодният е пакет „Фестивал”, кйто включва всички 5 концерта и струва 50.00 лв.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес