Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висок риск от пожари през лятото в област Ямбол

04 юли 2023, 14:00 часа • 1114 прочитания

Висок риск от пожари и усложнена обстановка през това лято се очаква в област Ямбол. Високите треви и засушаването в региона създават вече опасност от пожари в горските територии и земеделските земи. Първите такива пожари вече са факт, каза пред БТА главен инспектор Янко Боянов – началник на сектор "Пожаро-гасителна и спасителна дейност" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) в Ямбол.

По думите му е притеснителна и ситуацията с пожарите, тръгващи от изоставени дворове и безстопанствени къщи в селата в Ямболско. За съжаление, съгласно наредбата, пожарната не извършва проверки в личните имоти на хората и в жилищните сгради, коментира още главен инспектор Боянов.

ОЩЕ: Повишен е рискът от пожари в община Тунджа

Ямболските огнеборци и техника са в готовност за пожароопасния сезон. "Разполагаме с 14 противопожарни автомобила. Денонощно дежурят между 15 и 20 огнеборци. Има готовност във всеки един момент да бъдат повикани и служителите, които са в почиваща смяна", посочи още той.

"Нашият призив е първо към земеделските производители – да спазват противопожарните изисквания съгласно нормативната уредба. След това към населението – да не се палят сухи треви, отпадъци. Ако се подготвя зимнина на открит огън, да бъдат обезопасени всички огнища", апелира Боянов.

Действащи доброволни формирования има в четири от петте общини в Ямболска област – Тунджа, Елхово, Стралджа и Болярово. Сформирано е и в община Ямбол, но за съжаление, все още не е напълно подготвено, допълни той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес